Η Ρουμανία φαινόταν σήμερα ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμα τριών άλλων χωρών και θα απαγορεύσει τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών.
Η αποτυχία να επαναληφθούν οι εξαγωγές σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης ή να εξασφαλιστεί παράταση της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας για τη μεταφορά σιτηρών θα μπορούσε να παγιδεύσει τεράστιες ποσότητες σιτηρών στην Ουκρανία, πλήττοντας τις εξαγωγές της και προκαλώντας ακόμα περισσότερα οικονομικά προβλήματα για το Κίεβο ενώ μάχεται ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα.
Οι συνομιλίες μεταξύ Κιέβου και Βαρσοβίας εισήλθαν σήμερα στη δεύτερη ημέρα τους αφού τρεις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία επέβαλαν απαγορεύσεις στις εισαγωγές για να προστατεύσουν τις αγορές τους από την εισροή φθηνότερων προμηθειών ύστερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Αλλά το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Ρουμανίας (PSD) αύξησε την πίεση στο Κίεβο, λέγοντας ότι θα ζητήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού να εγκρίνει έκτακτο διάταγμα που θα επιβάλλει προσωρινή απαγόρευση στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών -- αν και επιθυμεί να συνεχιστεί η διαμετακόμισή τους.
«Το PSD θα ζητήσει από την κυβέρνηση συνασπισμού να πάρει μια πολιτική απόφαση για να δώσει τη δυνατότητα… στην κυβέρνηση να εκδώσει το διάταγμα», ανέφερε το κόμμα, στις τάξεις του οποίου περιλαμβάνεται ο υπουργός Γεωργίας.
Ο υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας αναμένεται να έχει συνομιλίες αύριο με τη Ρουμανία, της οποίας το λιμάνι Κωνστάντζα της Μαύρης Θάλασσας έχει διεκπεραιώσει περίπου 12 εκατ. τόνους ουκρανικών σιτηρών από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος.
Η Πολωνία, της οποίας το κυβερνών εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) βρίσκεται αντιμέτωπο με εκλογές φέτος και εξαρτάται από τις αγροτικές περιοχές για να συγκεντρώσει στήριξη, έχει πάει ένα βήμα πιο πέρα από άλλους σταματώντας τη διαμετακόμιση ουκρανικών σιτηρών και τροφίμων καθώς και απαγορεύοντας τις εισαγωγές.
Ο Πολωνός υπουργός Γεωργίας Ρόμπερτ Τέλους δήλωσε ότι η Βαρσοβία επιδιώκει μια λύση που να επιτρέπει τη διαμετακόμιση μέσω της Ευρώπης. «Μιλάμε με την ΕΕ καθώς και με την Ουκρανία για να βρούμε λύσεις. Θέλουμε αυτά τα προϊόντα να πάνε στην Ευρώπη, αλλά να πάνε βαθύτερα στην Ευρώπη», δήλωσε πριν από τη δεύτερη ημέρα συνομιλιών στη Βαρσοβία.
Κίνδυνος Διακοπής
Και η Βουλγαρία εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης. Η Τσεχία έχει δηλώσει ότι δεν θα επιβάλει απαγόρευση από μόνη της αλλά επιθυμεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ουκρανική αποστολή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ολεξάντρ Κουμπράκοφ έχει επίσης συζητήσεις σήμερα στην Τουρκία για το καθεστώς της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, που αναμένεται να λήξει στις 18 Μαΐου.
Η πρωτοβουλία, που συμφωνήθηκε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Ιούλιο, σχεδιάστηκε για να αμβλύνει τις παγκόσμιες ελλείψεις τροφίμων επιτρέποντας να ξεκινήσουν εκ νέου εξαγωγές από τρία λιμάνια που είχαν αποκλειστεί στην Ουκρανία.
Δεν είναι σαφές εάν η συμφωνία θα παραταθεί διότι η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν έχει τηρηθεί ξεχωριστή συμφωνία που είχε στόχο να διευκολύνει τις δικές της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και λιπασμάτων.
Το Κίεβο δήλωσε χθες ότι ο διάδρομος για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα απειλείται με «διακοπή» διότι η Ρωσία παρεμποδίζει τις επιθεωρήσεις των εμπορικών πλοίων. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα ότι οι επιθεωρήσεις ξεκίνησαν και πάλι αλλά υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters: «Τίποτα δεν έχει επιλυθεί».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ