Η HSBC «υπερβάλλει» όταν επικαλείται «κόστος και κινδύνους» αναφορικά με την απόσχιση των δραστηριοτήτων της στην Ασία, σύμφωνα με την κινεζική ασφαλιστική εταιρεία Ping An. Ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας προχώρησε σε μια σπάνια δημόσια δήλωση για να εξηγήσει πώς, κατά την άποψή του, πρέπει να διασπαστεί η επιχείρηση, γράφουν οι Financial Times.
Ο Μάικλ Χουάνγκ, πρόεδρος της Ping An Asset Management, δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι, πράγματι, ένας διαχωρισμός θα συνεπαγόταν αρχικό κόστος, ωστόσο θα πρέπει να «σταθμιστεί με ανοιχτό μυαλό έναντι των οφελών». Όπως πρόσθεσε, τα τελευταία δύο χρόνια η Ping An είχε προτείνει πολλές ιδέες για διάσπαση, από την εισαγωγή της ασιατικής HSBC στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ μέχρι τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων της σε ολόκληρη την περιοχή. Η HSBC έχει επανειλημμένα απορρίψει τις προτάσεις για αναδιάρθρωση, υποστηρίζοντας ότι θα συνεπαγόταν μεγάλο κόστος και ισχυρούς κινδύνους.
Οι δηλώσεις Χουάνγκ αποτελούν την πρώτη δημόσια τοποθέτηση της Ping An, η οποία έχει μερίδιο 8% στην HSBC, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να να διαχωριστούν οι δραστηριότητες της τράπεζας στην Ασία. Αναμένεται, μάλιστα, να κλιμακώσουν την πίεση στην εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, πριν από την ετήσια συνεδρίασή της τον επόμενο μήνα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δομή της ως παγκόσμιου τραπεζικού ομίλου.
Οι αυξανόμενες προτάσεις για διάσπαση εκδηλώνονται σε μια περίοδο αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, με την HSBC να παγιδεύεται μεταξύ Κίνας και Δύσης. Ο Χουάνγκ δήλωσε ότι η HSBC θα διατηρήσει σημαντική επιρροή σε μια επιχείρηση που θα έχει διασπαστεί: «Πρώτον, ο Όμιλος HSBC θα παραμείνει ο μέτοχος που θα ασκεί τον έλεγχο της ξεχωριστής εισηγμένης τράπεζας που θα εδρεύει στην Ασία, προκειμένου να διατηρηθούν οι συνέργειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Δεύτερον, κάθε διαρθρωτική λύση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους μετόχους του ομίλου, όπως ξεκλείδωμα αποτίμησης, ελάφρυνση κεφαλαίου, μακροπρόθεσμα κέρδη αποδοτικότητας, μετριασμό γεωπολιτικού κινδύνου και ανταγωνιστική επανατοποθέτηση», τόνισε.
Ο Χουάνγκ είπε ότι οποιοσδήποτε διαχωρισμός θα εξακολουθούσε να αφήνει «άθικτες» τις συνέργειες της παγκόσμιας τράπεζας. Ως κύριος μέτοχος, ο όμιλος HSBC θα είχε «μεγάλη επιρροή» στις εμπορικές συμφωνίες. «Η HSBC Asia μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα τρέχοντα επιχειρηματικά συστήματα στο πλαίσιο συμφωνιών παροχής υπηρεσιών με την HSBC, όπως έκανε με επιτυχία με την Hang Seng Bank εδώ και χρόνια», δήλωσε. «Οι λειτουργικές βελτιώσεις από ένα spin-off στην Ασία θα αντισταθμίσουν το πρόσθετο κόστος από τις ανεξάρτητες εταιρικές λειτουργίες».
Επίσης, ο Χουάνγκ επέκρινε την αντίσταση της HSBC, αποδομώντας τα επιχειρήματα που επικαλείται η διοίκηση της τράπεζας: «Όχι μόνο η διοίκηση αρνήθηκε να υποστηρίξει οποιαδήποτε οφέλη, αλλά, κατά την άποψή μας, υπερέβαλε σχετικά τα κόστη και τους κινδύνους». Η Ping An υποστηρίζει ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ζητά αποβλέπουν στην ενίσχυση των αποδόσεων της τράπεζας, καθώς συνέχισε να έχει «σημαντικά χαμηλές επιδόσεις» σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Πέρυσι, είπε ο Χουάνγκ, η HSBC είχε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 9,9% έναντι 12,5% των άλλων τραπεζών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγές προσκείμενες στην Ping An είχαν δηλώσει πρόσφατα ότι στην ετήσια συνέλευση της τράπεζας η κινεζική εταιρεία θα ψηφίσει υπέρ της αύξησης μερισμάτων στα προ Covid επίπεδα και υπέρ της δέσμευσης για τακτική διαρθρωτική αναθεώρηση. Η HSBC είπε, από την άλλη, ότι «το διοικητικό συμβούλιο συνιστά σε όλους τους μετόχους να καταψηφίσουν αυτά τα δύο ψηφίσματα». Η τράπεζα δήλωσε: «Κατά την κρίση μας, και επί τη βάσει οικονομικών και νομικών συμβουλών και διαβεβαιώσεων τρίτων, οι εναλλακτικές διαρθρωτικές επιλογές δεν θα προσφέρουν αυξημένη αξία για τους μετόχους. Αντίθετα, θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο».