Εμφύλιος στο Σουδάν, δύο Ελληνες τραυματίες

Γενικεύονται οι συγκρούσεις με τις δυνάμεις RSF, που κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο, την κατοικία του αρχηγού στρατού και το αεροδρόμιο. Τουλάχιστον τρεις άμαχοι νεκροί.

Δημοσιεύθηκε: 15 Απριλίου 2023 - 16:08

Τελ. Ενημ.: 15 Απριλίου 2023 - 22:36

Load more

Εμφύλια σύρραξη μαίνεται στο Σουδάν καθώς οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) συγκρούονται με τις δυνάμεις του στρατού, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για μάχες ακόμα και μέσα στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης της χώρας. Σύμφωνα με μαρτυρία αυτόπτη μάρτυρα στο Reuters, πυροβολισμοί ακούγονταν στο ευρύτερο περιβάλλον των εγκαταστάσεων της τηλεόρασης.

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι είναι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στο Σουδάν, ανακοίνωσε μια τοπική ιατρική οργάνωση.

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα Χαρτούμ από ρουκέτα που έπεσε κοντά στην εκκλησία μετά το τέλος της αναστάσιμης λειτουργίας, ανέφερε σε επικοινωνία με την ΕΡΤ ο μητροπολίτης Νουβίας Σάββας. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καλεί τα μέλη της ελληνικής κοινότητας να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας.

Η Πολεμική Αεροπορία του Σουδάν διεξάγει επιχειρήσεις κατά των επιθέσεων των πανίσχυρων παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF). Συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει και μεταξύ του στρατού και της RSF στην πρωτεύουσα του Βόρειου Νταρφούρ Ελ Φάσερ.

Οι παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Σουδάν ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι έχουν τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου, της κατοικίας του αρχηγού του στρατού, στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν, αλλά και του διεθνούς αεροδρομίου στο Χαρτούμ. Στην ανακοίνωση οι δυνάμεις RSF ανέφεραν ότι έχουν τον έλεγχο άλλων δύο αεροδρομίων στην πόλη Μερόβε στα βόρεια της χώρας, αλλά και στην πόλη Ελ Ομπέιντ που βρίσκεται στο Νότιο Σουδάν.

Με βίντεο που αναρτούν οι δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, υποστηρίζουν ότι έχουν καταλάβει στρατιωτικές βάσεις σε διάφορα σημεία της χώρας. Ο στρατός όμως υποστηρίζει ότι δεν έχει χάσει τίποτα από τον έλεγχό του. Ο σουδανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) αποπειράθηκε να επιτεθεί σε διάφορες θέσεις των στρατευμάτων του, ενώ η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι αυτός προκάλεσε το ξέσπασμα των συγκρούσεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν απέρριψαν απόψε κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης ή διαλόγου με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις.

«Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή διάλογος μέχρι τη διάλυση των παραστρατιωτικών RSF», έγραψαν οι ένοπλες δυνάμεις στη σελίδα τους στο Facebook.

Απαντες αλληλοκατηγορούνται για πραξικόπημα

Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε στο AFP ότι συγκρούσεις ξέσπασαν νωρίτερα σήμερα στο Χαρτούμ όταν οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, γνωστού ως «Χεμεντί» και μεγάλου αντιπάλου του ντε φάκτο ηγέτη του Σουδάν και αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, επιτέθηκαν σε βάσεις του στρατού.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν «στο Χαρτούμ και σε άλλα μέρη του Σουδάν», διευκρίνισε ο στρατηγός Νάμπιλ Αμπντάλα. «Γίνονται μάχες και ο στρατός κάνει το καθήκον του για να προστατεύσει την πατρίδα», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο κατηγόρησαν τον σουδανικό στρατό ότι αυτός προκάλεσε τις συγκρούσεις που μαίνονται στο Χαρτούμ.

«Οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης αιφνιδιάστηκαν το πρωί από την άφιξη σημαντικής δύναμης του στρατού, η οποία πολιόρκησε το στρατόπεδό τους στην Σόμπα», εξαπολύοντας «επίθεση με όλων των ειδών τα όπλα, βαριά και ελαφριά», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παραστρατιωτική οργάνωση, η οποία απαρτίζεται από πρώην πολιτοφύλακες του πολέμου του Νταρφούρ.

Αεροσκάφη στις φλόγες

Πανικός επικράτησε στο αεροδρόμιο. Αεροσκάφη που βρίσκονταν στο έδαφος δέχτηκαν πυρά και ένα αεροπλάνο από τη Σαουδική Αραβία τυλίχθηκε στις φλόγες. Οι παραστρατιωτικοί έφτασαν μέχρι το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης, όπου την ώρα του δελτίου ειδήσεων ακούγονταν πυρά.

Ο στρατός του Σουδάν, με τον αρχηγό του αλ Μπουρχάν, και οι πανίσχυρες παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης του διαβόητου στρατηγού Χεμεντί, με το βρώμικο ρόλο στο Νταρφούρ, μοιράζονται την εξουσία. Πρόεδρος ο πρώτος και αναπληρωτής ο δεύτερος στο διοικητικό συμβούλιο της χώρας, έχουν συμφωνήσει στη μετάβαση σε πολιτική διακυβέρνηση, αλλά δεν φαίνονται έτοιμοι να παραδώσουν την εξουσία.

Ο στρατηγός Χεμεντί χαρακτήρισε τον αρχηγό του στρατού Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν ως εγκληματία, κατηγορώντας τον στρατό για τη διενέργεια πραξικοπήματος, σε ζωντανή τηλεφωνική συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera που έχει την έδρα του στο Κατάρ.

Η RSF πρόσθεσε ότι δεν βάζει στο στόχαστρο αμάχους και κάλεσε τους πολίτες να σταθούν στο πλευρό της.

Οι παραστρατιωτικές δυνάμεις RSF κοινοποίησαν βίντεο το οποίο, όπως δήλωσαν, δείχνει αιγυπτιακά στρατεύματα που «παραδίδονταν» σ' αυτές στην πόλη Μερόβε του βόρειου Σουδάν. 

Δεν υπήρχε σαφής εξήγηση για την παρουσία των αιγυπτιακών στρατευμάτων στην πόλη, αλλά αιγυπτιακές και σουδανικές δυνάμεις πραγματοποιούν περιοδικά κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στο βόρειο τμήμα της χώρας, στον απόηχο των διπλωματικών εντάσεων με την Αιθιοπία.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Σουδάν ταξίαρχος Νάμπιλ Αμπντάλα δήλωσε στην τηλεόραση Al Jazeera Mubasher TV ότι ο στρατός θα αντιδράσει σε οποιεσδήποτε «ανεύθυνες» ενέργειες, προσθέτοντας ότι μερικοί πολιτικοί προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν τον στρατό. Ο ίδιος είπε ότι οι δυνάμεις RSF είχαν ισχυρή παρουσία στην έδρα της κρατικής τηλεόρασης.

Άντονι Μπλίνκεν: Εύθραυστη η κατάσταση 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κατάσταση στο Σουδάν είναι εύθραυστη», αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα συνολικής μετάβασης σε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των πολιτικών κομμάτων.

Μιλώντας στο Ανόι, ο Μπλίνκεν περιέγραψε την κατάσταση ως «εύθραυστη» καθώς μερικοί παίκτες «είναι ενδεχόμενο να ασκούν πιέσεις κατά της μετάβασης σε μια πολιτική διαδικασία».

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Σουδάν Τζον Γκόντφρεϊ δήλωσε ότι η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ ένοπλων στοιχείων στο Σουδάν, σε συνθήκες άμεσης πολεμικής σύγκρουσης είναι, «επικίνδυνη», ενώ κάλεσε άμεσα την υψηλόβαθμη ηγεσία να σταματήσει τις πολεμικές συγκρούσεις. Ο Γκόντφρεϊ πρόσθεσε ότι ο ίδιος και το προσωπικό της πρεσβείας έχουν βρει καταφύγιο εντός των εγκαταστάσεών της.

Η Μόσχα ανησυχεί για την κλιμάκωση της βίας

Η πρεσβεία της Ρωσίας στο Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ανησυχεί για την «κλιμάκωση της βίας» στη χώρα, καλώντας για εκεχειρία, αλλά και διεξαγωγή διαπραγματεύσεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα Χαρτούμ είναι τεταμένη, αλλά οι Ρώσοι διπλωμάτες είναι ασφαλείς.

 

ΕΕ: Κάλεσμα Μπορέλ για αποκλιμάκωση

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέφ Μπορέλ κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις να σταματήσουν άμεσα την άσκηση βίας, αναφέροντας σε μία ανάρτησή του στο Twitter πως όλο το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χώρα είναι ασφαλές, ενώ έχει γίνει σχετική καταμέτρησή του.

Βρετανική πρεσβεία: Μείνετε στα σπίτια σας

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι κάλεσε την ηγεσία του Σουδάν να συγκρατήσει τα στρατεύματά της και να αποκλιμακώσει την κατάσταση μετά τη σύγκρουση των παραστρατιωτικών με τον στρατό σε μια κατά τα φαινόμενα απόπειρα πραξικοπήματος.

«Η συνεχιζόμενη βία στο Σουδάν πρέπει να σταματήσει αμέσως», έγραψε στο Twitter. «Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη σουδανική ηγεσία να κάνει ό,τι μπορεί για να συγκρατήσει τα στρατεύματά της και να αποκλιμακώσει την κατάσταση ώστε να αποτραπεί περαιτέρω αιματοχυσία».

«Η στρατιωτική δράση δεν θα επιλύσει την κατάσταση», υπογράμμισε.

H πρεσβεία της Βρετανίας στο Σουδάν συνιστά στους Βρετανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να παραμείνουν στα σπίτια τους, ανακοινώνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, όπου έχουν ξεσπάσει πολεμικές συγκρούσεις», ανέφερε η πρεσβεία στο Twitter.

«Συμβουλεύουμε όλους τους Βρετανούς στο Σουδάν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθούν τις ταξιδιωτικές οδηγίες μας για περισσότερες ενημερώσεις».

Κάιρο: Καλεί σε αυτοσυγκράτηση, «συντονίζεται με τις σουδανικές αρχές»

Η Αίγυπτος εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία της για τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Σουδάν, ενώ καλεί τις εμπλεκόμενες πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

Ο αιγυπτιακός στρατός παρακολουθεί στενά την κατάσταση στο Σουδάν και συντονίζεται με τις αρμόδιες σουδανικές αρχές για να εγγυηθεί την ασφάλεια των αιγυπτιακών δυνάμεων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού συνταγματάρχης Γκαρίμπ Αμπντελ Χάφεζ.

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Αιγύπτου EgyptAir ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της προς και από το Χαρτούμ για 72 ώρες, μετά το ξέσπασμα των πολεμικών συγκρούσεων στην πρωτεύουσα του Σουδάν.

Η κρατική αεροπορική εταιρία της Σαουδικής Αραβίας (Saudia) ανακοίνωσε ότι ένα από τα αεροσκάφη της, τύπου Airbus «είχε ένα ατύχημα» στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν, πριν από την προγραμματισμένη σημερινή αναχώρησή του για το Ριάντ, χωρίς να δημοσιοποιήσει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ανακοίνωση ακύρωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς τη σουδανική πρωτεύουσα.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ, Reuters

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων