Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Πάπας Φραγκίσκος πήγε στις φυλακές ανηλίκων του Καζάλ Ντελ Μάρμο στη Ρώμη για την Τελετή του Νιπτήρος. Επλυνε συμβολικά και φίλησε τα πόδια δώδεκα κρατουμένων, όπως είχε κάνει ο Ιησούς με τους αποστόλους του.
Στην τελετή στο σωφρονιστικό κατάστημα της ιταλικής πρωτεύουσας, συμμετείχαν δυο κοπέλες και δέκα νεαρά αγόρια. Ανάμεσά τους, ένας μουσουλμάνος, ένας Ρώσος και δυο αθίγγανοι εθνότητας Σίντι. Πολλοί κρατούμενοι φίλησαν το χέρι του Ποντίφικα και ένας από τους νεότερους του ψιθύρισε: «Να ξέρεις ότι σε αγαπώ και προσεύχομαι πάντα για την υγεία σου».
Με την επίσκεψή του αυτή, ο Φραγκίσκος έστειλε και πάλι το μήνυμα ότι η αποστολή του είναι να βρίσκεται στο πλευρό όσων ζουν στο περιθώριο και πως θεωρεί όλους τους ανθρώπους ίσους. Τους Καθολικούς νέους, τους υπόλοιπους χριστιανούς αλλά και τους μουσουλμάνους.
«Ζήτησα από τον Πάπα άφεση αμαρτιών για να μπορέσω να βγω, δεν αντέχω άλλο» είπε ο Μικέλε, δεκαεπτά ετών, ο οποίος προσφέρθηκε να σπρώξει το καροτσάκι που χρησιμοποίησε ο Φραγκίσκος. Στιγμές έντονης συγκίνησης. «Όλοι μας μπορούμε να πέσουμε, να κάνουμε λάθη. Είναι η επίγνωση αυτή που μας προσφέρει την αξιοπρέπεια του αμαρτωλού» τόνισε «ο Πάπας των φτωχών».
Η πορεία στην «Οδό του Σταυρού»
Το βράδυ της Παρασκευής, στο Κολοσσαίο, θα πραγματοποιηθεί η τελετή της Via Crucis, της «Οδού του Σταυρού», με την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά και τη σταύρωση. Όπως έγινε γνωστό πριν λίγο, τον ξύλινο σταυρό φέτος πρόκειται να σηκώσουν πρόσφυγες από την Ουκρανία, τη Συρία, το Αφγανιστάν και από την Αφρική. Στους στοχασμούς, κατά τη διάρκεια της όλης τελετής, κύρια θέση θα έχει η ανάγκη να επικρατήσει η ειρήνη και να σταματήσουν οι ένοπλες συγκρούσεις σε κάθε μεριά του πλανήτη μας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος, ως γνωστόν, έχει καταδικάσει απερίφραστα τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας. Όπως υπογραμμίζει όμως σήμερα ο ιταλικός Τύπος, ο Ποντίφικας δεν ξεχνά τον οικουμενικό χαρακτήρα του ανθρώπινου πόνου. Και για τον λόγο αυτό, μόλις προχθές, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, προσευχήθηκε «για τις μητέρες των Ουκρανών και Ρώσων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του πολέμου», παρομοιάζοντάς τες με τον πόνο της Παναγίας μπροστά στον Εσταυρωμένο.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE