Η Γερμανία διαμήνυσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αλλάξει τους κανόνες που επιτρέπουν στις τράπεζες οι οποίες είναι μέρος ενός δικτύου που παρέχει στήριξη σε περίπτωση κρίσης να επωφεληθούν από χαμηλότερες ρυθμιστικές απαιτήσεις όσον αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα.
Ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να παρουσιάσει στις 18 Απριλίου προσχέδιο νέων κανόνων για τη διαχείριση προβληματικών τραπεζών.
Το νέο σχέδιο έρχεται καθώς υπάρχει αυξημένη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών μετά την πτώχευση των SVB και Signature στις ΗΠΑ και την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS στην Ελβετία.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανέφερε σε επιστολή του προς την Κομισιόν και το Eurogroup ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της Ε.Ε. πρέπει να σεβαστεί την «καθαρή συμφωνία» που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς για τη διατήρηση του πλαισίου που είναι γνωστό ως «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας». (IPS).
«Από ό,τι έχω ενημερωθεί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» τόνισε σύμφωνα με το Reuters ο Λίντνερ.
Η Κομισιόν δεν έκανε κάποιο σχόλιο.
Τα «Θεσμικά Συστήματα Προστασίας» συνδέουν τις τράπεζες σε ένα εθνικό δίκτυο, επιτρέποντας σε μια προβληματική τράπεζα να λάβει οικονομική βοήθεια από τα άλλα μέλη του δικτύου. Αποτελούν μέρος του μηχανισμού προστασίας των καταθετών μιας χώρας.
Οι συμμετέχουσες τράπεζες πληρώνουν στο δίκτυο και επωφελούνται από κάποιες μειώσεις στις ρυθμιστικές απαιτήσεις όσον αφορά τα κεφάλαια και τη ρευστότητα.
Τέτοια συστήματα υπάρχουν στην Αυστρία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία.
Τα υφιστάμενα σχέδια για το νέο μοντέλο διάσωσης των τραπεζών θα «εισάγουν σειρά νέων και σημαντικών περιορισμών» στα Θεσμικά Συστήματα Προστασίας αντιμετωπίζοντας τα ως συστήματα εγγύησης καταθέσεων, υπογράμμισε ο Λίντνερ.
Ο ίδιος υποστήριξε επίσης ότι άλλα στοιχεία του προσχεδίου, όπως το γενικά μεγάλο πεδίο που καλύπτουν οι κανόνες, θα οδηγήσουν σε «πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις».