Ο κολοσσός της Wall Street επενδύει περίπου 150 έως 200 εκατ. ευρώ σε τρία παραθαλάσσια θέρετρα στη Χαλκιδική, σύμφωνα με πηγές της WSJ.
Την επένδυση είχε αναφέρει και το Euro2day.gr.
Το σχέδιο είναι να ανακαινιστούν τα ξενοδοχεία, τα οποία επί του παρόντος είναι κλειστά, και να ανοίξουν κατά τα επόμενα δύο χρόνια, ανέφεραν οι άνθρωποι. Η Goldman αγόρασε τα ξενοδοχεία τον Οκτώβριο και διαθέτει χρηματοδότηση για την ανακαίνισή τους.
O επενδυτικός κολοσσός προσλαμβάνει μηχανικούς και αρχιτέκτονες και δημιουργεί τη δική του ομάδα διαχείρισης για την επίβλεψη του έργου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.
Η τράπεζα αναζητά περισσότερα ακίνητα —στην Ελλάδα και αλλού— και ετοιμάζει να τα ενώσει κάτω από ένα κοινό εμπορικό σήμα, σημείωσαν οι πηγές.
Η επένδυση είναι έργο της μονάδας διαχείρισης ενεργητικού της Goldman Sachs, η οποία χρηματοδότησε τη συμφωνία με χρήματα της Goldman και των πελατών της μονάδας. Η συμφωνία, αν και σχετικά μικρή, αντανακλά την προσπάθεια του επενδυτικού κολοσσού να βρει σταθερά έσοδα που μπορούν να εξομαλύνουν τα προβλήματα των επικερδών, αλλά ασταθών, δραστηριοτήτων της στη Wall Street.
Η διαχείριση στοιχείων ενεργητικού επηρεάζεται λιγότερο από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς.
Η Goldman έλαβε 8,8 δισ. δολάρια σε προμήθειες για τη διαχείριση ενεργητικού το 2022, ποσό ρεκόρ για την εταιρεία, και στοχεύει να τα αυξήσει στα 10 δισ. δολάρια μέχρι το τέλος του 2024. Για ιδιωτικές επενδύσεις, όπως τα ξενοδοχεία, η τράπεζα έχει αντλήσει περίπου 179 δολάρια δισ. από το τέλος του 2019 από εξωτερικούς επενδυτές, με στόχο να φτάσει τα 225 δισ. δολάρια το 2024.
Η Goldman έχει επενδύσει στο παρελθόν σε ελληνικά ακίνητα. Η τράπεζα είχε αγοράσει το 25% ομίλου πολυτελών παραλιών-θέρετρων ως μέρος επένδυσης περίπου 400 εκατ. ευρώ της Oaktree Capital Management. Οι εταιρείες πούλησαν τα μερίδιά τους πέρυσι. Γύρω στο 2018, η Goldman προσπάθησε και απέτυχε να αγοράσει ξενοδοχείο στην Αθήνα με θέα στην Ακρόπολη.
Η Goldman έχει μια ταραχώδη ιστορία στην Ελλάδα. Η φήμη της τράπεζας δέχτηκε πλήγμα όταν αποκαλύφθηκε ότι υψηλόβαθμο στέλεχός της είχε κάνει τη συναλλαγή με το swap που βοήθησε στη λογιστική μείωση του χρέους της χώρας. H Goldman έλαβε προμήθειες έως και 300 εκατ. δολαρίων.
Ωστόσο, η τράπεζα δεν έφυγε ποτέ από την Ελλάδα. Από το 2021, οι τραπεζίτες της έχουν συμβάλει στη συγκέντρωση δισεκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδότηση για ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και βοήθησαν να διευθετηθεί η πώληση της Chipita στη Mondelez έναντι 2 δισ. δολαρίων.
Τον Ιούνιο, ο επενδυτικός-τραπεζικός βραχίονας της Goldman άνοιξε το πρώτο του γραφείο στην Αθήνα.