Μειώθηκε περαιτέρω η δραστηριότητα στα ταλαιπωρημένα εργοστάσια της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ότι το κόστος παραγωγής υποχώρησε για πρώτη φορά από τα μέσα του 2020.
Οπως μεταδίδει το Reuters, o τελικός δείκτης υπεύθυνων αγορών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στο 47,3 τον Μάρτιο από το 48,5 του Φεβρουαρίου, έναντι προκαταρκτικής μέτρησης 47,1 αλλά κάτω από το όριο των 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, για ένατο μήνα.
Ωστόσο, ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI που αναμένεται την Τετάρτη και θεωρείται καλός οδηγός για την οικονομική υγεία, αυξήθηκε σε υψηλό 10 μηνών, στο 50,4 από 50,1.
«Η μεταποίηση της ευρωζώνης παραμένει σε ταραγμένα νερά, με τα εργοστάσια να αναφέρουν πτώση της ζήτησης αγαθών για ενδέκατο συνεχόμενο μήνα, εν μέσω αυξανόμενου κόστους ζωής, αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και υποτονικής εμπιστοσύνης των πελατών», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος επιχειρήσεων στην S&P Global.
Το χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και οι βελτιωμένες αλυσίδες εφοδιασμού έκαναν τις τιμές των εισροών (των πρώτων υλών) να πέφτουν για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2020 -ακριβώς όταν η πανδημία του κορωνοϊού είχε διαδοθεί στον κόσμο.
Αυτή η πτώση επέτρεψε στα εργοστάσια να κάνουν τις πιο μικρές αυξήσεις στις χρεώσεις των τελευταίων δύο ετών. Πρόκειται πιθανότατα για καλά νέα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που μέχρι στιγμής δεν έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2%.
Πρωτιά για την Ελλάδα, που έφτασε στις 52,8 μονάδες και το πιο υψηλό 10 μηνών. Στο πιο χαμηλό 34 μηνών η γερμανική μεταποίηση.
Ο δείκτης του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε στο 47,9, καταγράφοντας ένα σερί οκτώ μηνών κάτω από το ουδέτερο όριο των 50 μονάδων.