Το παγκόσμιο εμπόριο εκτινάχθηκε στo ρεκόρ των 32 τρισ. δολαρίων το 2022, αλλά η ανάπτυξη στο εμπόριο αγαθών αναμένεται να αυξηθεί μόνο 1% το πρώτο τρίμηνο φέτος και να παραμείνει συγκρατημένη, λόγω της ασθενέστερης παγκόσμιας οικονομίας, αναφέρει σε νέα έκθεσή της η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD) .
«Ενώ οι οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί, η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου αναμένεται να παραμείνει υποτονική το 2023, με πιθανότητα ανάκαμψης το δεύτερο εξάμηνο του έτους», σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ.
Το συνολικό εμπόριο αγαθών το πρώτο εξάμηνο του 2022 αυξήθηκε κατά 10% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σε συνθήκες ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης, αναφέρει η έκθεση. Η ανάπτυξη άρχισε να μετριάζεται το δεύτερο εξάμηνο — μειώθηκε κατά περίπου 250 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.
Το εμπόριο υπηρεσιών, όμως, διατηρείται σε καλύτερα επίπεδα. Προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3% αυτό το τρίμηνο, «καθώς συνεχίζει να αυξάνεται η ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ ανακάμπτουν περαιτέρω οι τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού», αναφέρει η UNCTAD.
Ένας άλλος θετικός παράγοντας είναι η ανάπτυξη του εμπορίου αγαθών φιλικών προς το περιβάλλον, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι μη πλαστικές συσκευασίες και οι ανεμογεννήτριες, συνεχίζει η έκθεση. Άλλοι παράγοντες είναι οι βελτιωμένες προοπτικές στις μεγάλες οικονομίες, η πτώση του κόστους αποστολής, η αποδυνάμωση του δολαρίου και η υψηλή ζήτηση για υπηρεσίες.
Στους αρνητικούς μακροοικονομικούς κινδύνους για τις προβλέψεις του ΟΗΕ περιλαμβάνεται η αύξηση του πληθωρισμού, τα υψηλά επιτόκια, το αυξανόμενο δημόσιο χρέος και το γενικά επισφαλές γεωπολιτικό περιβάλλον.
Η αποσύνδεση ΗΠΑ-Κίνας αποτελεί επιπλέον παράγοντα που επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη, αναφέρει η έκθεση, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω περιφερειοποίηση του διεθνούς εμπορίου.