Αντιμέτωπη με δύο ψήφους εμπιστοσύνης είναι η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν σήμερα Δευτέρα, εν μέσω οργής για την απόφαση του Γάλλου προέδρου να παρακάμψει το νομοθετικό σώμα για να προωθήσει τη μη δημοφιλή μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, που θα αυξήσει την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 από 62.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, εάν μια πρόταση δυσπιστίας λάβει την πλειοψηφία των ψήφων -ένα απίθανο σενάριο- το νομοσχέδιο για τις συντάξεις θα ακυρωθεί και η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν θα πρέπει να παραιτηθεί. Στη συνέχεια, ο Μακρόν θα έπρεπε να διορίσει μια νέα κυβέρνηση, διαφορετικά θα μπορούσε να διαλύσει τη Βουλή και να ζητήσει πρόωρες εκλογές.
Η απόφαση του Μακρόν την περασμένη εβδομάδα να χρησιμοποιήσει μια συνταγματική διάταξη για να προωθήσει τη μεταρρύθμιση φούντωσε μια ήδη τεταμένη κατάσταση που έχει επιβαρύνει τη δημοτικότητά του. Η αστυνομία συνέλαβε 169 άτομα το βράδυ του Σαββάτου, αφού διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ στις δυνάμεις ασφαλείας και πυρπόλησαν σωρούς σκουπιδιών που είχαν συσσωρευτεί για δύο εβδομάδες σε πολλές πόλεις, καθώς οι εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών έκαναν απεργία ενάντια στη μεταρρύθμιση.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για τις προτάσεις δυσπιστίας. «Οι εκπρόσωποι του λαού θα πουν τη γνώμη τους με κυρίαρχο τρόπο τη Δευτέρα», είπε στην εφημερίδα Le Parisien.
Διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί επίσης για τις 23 Μαρτίου, ενώ μικρότερες συνεχίζονται ακόμη σε όλη τη Γαλλία. Η δημοτικότητα του Μακρόν βυθίστηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τις ημέρες των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των Κίτρινων Γιλέκων στις αρχές του 2019, σύμφωνα με έρευνα του Ifop για την εφημερίδα Le Journal du Dimanche.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 28% των ερωτηθέντων δήλωσαν ικανοποιημένοι με τον Μακρόν, σημειώνοντας πτώση 4 μονάδων σε σχέση με ένα μήνα πριν, ανέφερε την Κυριακή το JDD.
Ενώ το άρθρο 49.3 είναι ένα νομικό εργαλείο που έχει χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα, πολλοί θεώρησαν την κίνηση του Μακρόν ως υπονόμευση της βούλησης του λαού, αφού η μεταρρύθμιση απορρίφθηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού και απέτυχε να λάβει αρκετή υποστήριξη στο κοινοβούλιο.
Ωστόσο, το βασικό σενάριο είναι ότι οι προτάσεις μομφής δεν θα περάσουν, καθώς θα απαιτούσαν την υποστήριξη κάθε βουλευτή από την αντιπολίτευση, σε συνδυασμό με πάνω από τους μισούς από τους 60 συντηρητικούς Ρεπουμπλικανούς. Ο Έρικ Σιότι, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίξει ψήφο δυσπιστίας.