Ο Τζέιμι Ντάιμον και η Τζάνετ Γέλεν ήταν σε τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη, όταν εκείνη είχε μια ιδέα: Τι θα γινόταν αν οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας κατέθεταν δισεκατομμύρια δολάρια στη First Republic Bank, την τράπεζα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού από τον πανικό φυγής των καταθετών.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ντάιμον, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co., σύντομα προσέγγιζε τους επικεφαλής των επόμενων τριών μεγαλύτερων τραπεζών στις ΗΠΑ: Bank of America, Citigroup και Wells Fargo.
Ολο τον μήνα, οι τραπεζικοί γίγαντες της χώρας μάζευαν καταθέσεις από νευρικούς πελάτες σε μικρότερες επιχειρήσεις -και τώρα αυτά τα μεγαθήρια θα έπαιρναν μερικά από τα δικά τους χρήματα και θα τα έδιναν σε μια τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο που βρισκόταν σε κίνδυνο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν μια διευρυνόμενη κρίση.
Κατά τη διάρκεια ενός διημέρου τηλεφωνημάτων, συναντήσεων και κάποιων ανατροπών, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι 11 τραπεζών συμφώνησαν να ρίξουν συνολικά 30 δισ. δολάρια στη First Republic, υποσχόμενοι να αφήσουν τα χρήματα εκεί για τουλάχιστον 120 ημέρες.
Η κίνηση έγινε υπό την ελπίδα ότι θα είναι αρκετά για να σώσουν τη First Republic, τράπεζα γνωστή για τη χρηματοδότηση πλούσιων στελεχών τεχνολογίας. Ή ίσως, τουλάχιστον, να της δώσουν αρκετό χρόνο για να βρει μια άλλη λύση, όπως μια πώληση.
Ηδη η διάσωση με επικεφαλής τον Ντάιμον πυροδοτεί συγκρίσεις με τον «Μεγάλο Πανικό» του 1907, όταν ο J. Pierpont Morgan -ο οποίος δημιούργησε την εταιρεία που ηγείται τώρα ο Ντάιμον- μάζεψε χρηματοδότες της Wall Street στην ιδιωτική του βιβλιοθήκη και τους έπεισε να στηρίξουν την Trust Company of America, επιδιώκοντας να σταματήσει μια σειρά bank run που απείλησαν να ανατρέψουν τον κλάδο.
Η υπουργός Οικονομικών Γέλεν συζήτησε την ιδέα από νωρίς με ανώτερα στελέχη, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ και του προέδρου της FDIC, Martin Gruenberg.
Μέχρι την Πέμπτη, μεγάλο μέρος της ομάδας διαμορφωνόταν. Είναι πιθανό ότι κάποιοι προσκλήθηκαν καθυστερημένα ή απλώς χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να λάβουν εσωτερικές εγκρίσεις. Η Goldman Sachs Group ήταν μεταξύ των τελευταίων. Μια άλλη κλήση την Πέμπτη το πρωί μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των CEO βοήθησε στην οριστικοποίηση του σχεδίου.
Δεν είναι όλοι πεπεισμένοι ότι είναι καλή ιδέα. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Bill Ackman είπε σε tweet την Πέμπτη ότι η διάσωση είναι «κακή πολιτική» και δίνει μια ψευδή αίσθηση εμπιστοσύνης. Κάλεσε τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν προσωρινή εγγύηση για όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, λέγοντας ότι «είμαστε πέρα από το σημείο όπου ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να λύσει το πρόβλημα».