Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να δει την παραγωγή πετρελαίου να αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), δήλωσε χθες Δευτέρα ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής διπλωματίας αρμόδιος για ενεργειακά ζητήματα.
«Στο μέτρο που οι οικονομίες του κόσμου συνέρχονται» από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, «η κατανάλωση (σ.σ. πετρελαίου) θα αυξηθεί», εξήγησε ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Οικονομικά Ζητήματα, την Ενέργεια και το Περιβάλλον, ο Χοσέ Φερνάντες, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο στο περιθώριο συνεδρίου αφιερωμένου σε ενεργειακά θέματα στο Χιούστον (Τέξας).
Εξ ου «θα θέλαμε να δούμε την προσφορά να ανταποκρίνεται στη ζήτηση», πρόσθεσε ο κ. Φερνάντες.
«Θα θέλαμε περισσότερη παραγωγή» αργού σε παγκόσμια κλίμακα, συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΕΚ+, δηλαδή του ΟΠΕΚ και χωρών που έχουν συμμαχήσει με αυτόν, επέμεινε ο αξιωματούχος.
Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και δεν τροποποίησε το επίπεδό της έκτοτε.
Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI ), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, κυμαίνεται σήμερα στο ένα τρίτο περίπου της τιμής όπου έφθασε πριν από έναν χρόνο, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όμως είναι υψηλότερη κατά 40% και πλέον από το 2019 την ίδια εποχή και κατά σχεδόν 30% σε σύγκριση με το 2018.
Μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2021 και των αρχών του Ιανουαρίου του 2023, η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν άντλησε από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα (SPR) σχεδόν 250 εκατομμύρια βαρέλια και τα διέθεσε στην αγορά για να μειωθούν οι τιμές.
Ο αρχηγός του κράτους των ΗΠΑ απηύθυνε επανειλημμένα παροτρύνσεις για την αύξηση του όγκου που παράγει ο ΟΠΕΚ+, όμως ο οργανισμός δεν αύξησε τις ποσοστώσεις του εδώ κι έξι μήνες.
Τον Φεβρουάριο, η παραγωγή αργού των κρατών μελών του καρτέλ, όπως υπολογίζεται από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ήταν χαμηλότερη κατά χονδρικά δύο εκατομμύρια βαρέλια από εκείνη που καταγραφόταν τον Φεβρουάριο του 2019.
Ο ΟΠΕΚ προβλέπει αύξηση της ζήτησης κατά 2,32 εκατ. βαρέλια την ημέρα εντός 2023 σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ