Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέδωσε χθες Δευτέρα επίσημη ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα σχέδια του Ισραήλ να επεκτείνει τους εβραϊκούς οικισμούς σε κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.
Πρόκειται για την πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που οι ΗΠΑ επιτρέπουν να αναληφθεί οποιαδήποτε δράση εναντίον του συμμάχου τους, του Ισραήλ. Η Ουάσιγκτον δέχθηκε να στηρίξει την προεδρική ανακοίνωση αφού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποχώρησαν και δεν έθεσαν προς ψηφοφορία ένα προσχέδιο ανακοίνωσης με πιο σκληρή γλώσσα εναντίον του Ισραήλ, μια κίνηση που θα είχε προκαλέσει το βέτο των ΗΠΑ.
«Το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει ότι οι συνεχιζόμενες εποικιστικές δραστηριότητες του Ισραήλ θέτουν σοβαρά σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών με βάσει τα σύνορα του 1967», ανέφερε η προεδρική ανακοίνωση.
Το Συμβούλιο «αντιτίθεται έντονα σε οποιαδήποτε μονομερή μέτρα τα οποία εμποδίζουν την ειρήνη, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων την κατασκευή και την επέκταση των ισραηλινών οικισμών, την κατάσχεση των παλαιστινιακών εδαφών και τη ‘νομιμοποίηση’ των οικισμών, την κατεδάφιση παλαιστινιακών κατοικιών και τη μετακίνηση Παλαιστίνιων αμάχων».
Μάλιστα εξέφρασε «τη βαθιά του ανησυχία και την κατάπληξή του» μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ στις 12 Φεβρουαρίου σχετικά με την παροχή άδειας σε εννέα νέους οικισμούς και την ανέγερση νέων κατοικιών στους υπάρχοντες οικισμούς.
Το προσχέδιο απόφασης –το οποίο δεν τέθηκε προς ψηφοφορία- είχε πιο σκληρή γλώσσα και ζητούσε από το Ισραήλ «να σταματήσει αμέσως και εντελώς όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές».
Η κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι δίνει αναδρομικά άδεια σε εννέα εβραϊκούς οικισμούς, προκαλώντας την οργή των Παλαιστινίων.
Ωστόσο χθες ο Νετανιάχου διαβεβαίωσε τις ΗΠΑ ότι δεν θα δώσει άδεια σε άλλους οικισμούς τους επόμενους μήνες.
Έπειτα από τις εξελίξεις αυτές, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημέρωσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι δεν θα ζητήσουν να τεθεί προς ψηφοφορία το προσχέδιο απόφασης που είχαν συντάξει, επικαλούμενα «τις θετικές συνομιλίες μεταξύ των εταίρων». Αντ’ αυτού υιοθετήθηκε η προεδρική ανακοίνωση, η οποία όμως και πάλι προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ.
Το γραφείο του Νετανιάχου κατήγγειλε μια «μονομερή ανακοίνωση η οποία στερεί από τους Εβραίους το δικαίωμα να ζουν στην ιστορική πατρίδα τους, αγνοώντας τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ στη διάρκεια των οποίων φονεύθηκαν 10 Ισραηλινοί πολίτες» τις τελευταίες εβδομάδες.
«Οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε ποτέ να έχουν συνταχθεί με αυτό το κείμενο», υπογράμμισε.
«Κουλτούρα μίσους»
Είναι «η πρώτη απόφαση (του Συμβουλίου) για το θέμα αυτό εδώ και περισσότερα από έξι χρόνια», σχολίασε η πρεσβευτής των Εμιράτων Λάνα Ζάκι Νουσεϊμπέχ.
Με μια απόφαση τον Δεκέμβριο του 2016, την πρώτη από το 1979, το Συμβούλιο Ασφαλείας ζητούσε από το Ισραήλ να σταματήσει την ανέγερση οικισμών σε παλαιστινιακά εδάφη. Μερικές εβδομάδες πριν τη λήξη της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα η απόφαση υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, καθώς οι ΗΠΑ δεν έκαναν χρήση του βέτο τους, αν και πάντα στήριζαν το Ισραήλ σε αυτό το θέμα.
Αν και «χρήσιμη», «η σημερινή ανακοίνωση, αποδυναμωμένη υπό την πίεση των ΗΠΑ και του Ισραήλ, είναι πολύ μακριά από την ξεκάθαρη καταδίκη την οποία απαιτεί η κατάσταση», κατήγγειλε ο Λουί Σαρμπονό του Human Rights Watch.
Όταν ρωτήθηκε αν απογοητεύθηκε, ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ρίαντ Μάνσουρ υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι να υπάρχει μια «ενιαία στάση» από το Συμβούλιο.
«Το να απομονώνεται μία πλευρά είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε.
«Το μήνυμα πρέπει να σταλεί και να μετατραπεί σε ένα σχέδιο δράσης με χρονοδιάγραμμα (…) ώστε να μπούμε σε έναν διαφορετικό δρόμο προς την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και την ειρήνη», τόνισε μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ προειδοποίησε ότι «πλησιάζουμε γοργά στο σημείο χωρίς επιστροφή».
Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, ο Γκιλάντ Ερντάν, κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους ότι «δηλητηριάζουν το πνεύμα γενιών» μέσω των «εκστρατειών προπαγάνδας για τις οποίες θα ήταν περήφανοι ο Γκέμπελς και ο Χίτλερ».
«Η κουλτούρα του μίσους και του τρόμου των Παλαιστινίων είναι πραγματική. Πώς μπορεί αυτό το Συμβούλιο να δικαιολογήσει ότι την αγνοεί;», διερωτήθηκε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ