Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κ. Χάρις, κάλεσε να στηριχθούν τα διεθνή δικαστήρια. Ειρηνευτική πρωτοβουλία από Κίνα. Ο ρόλος της ΕΕ. Πίεση ΝΑΤΟ σε Τουρκία.

Δημοσιεύθηκε: 18 Φεβρουαρίου 2023 - 15:41

Load more

Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην Ουκρανία και είπαν ότι το Κρεμλίνο πραγματοποιεί συστηματικές επιθέσεις κατά αμάχων στη χώρα.

Στην ομιλία της στη 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις κάλεσε τους συμμάχους να στηρίξουν τα διεθνή δικαστήρια που συγκλήθηκαν για να διερευνήσουν τυχόν εγκληματικές φρικαλεότητες στο πεδίο της μάχης.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Γουανγκ Γι, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Μόσχα την ερχόμενη εβδομάδα, είπε ότι η κυβέρνησή του θα υποβάλει σύντομα μια νέα πρόταση για την επίλυση του πολέμου που θα επιδιώκει να σεβαστεί «την κυριαρχία όλων των χωρών».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ σε συνέντευξή του στο Bloomberg είπε ότι η Κίνα «πρέπει να διαδραματίσει έναν υπεύθυνο ρόλο όταν πρόκειται για καταστάσεις όπως αυτή», ακόμη και όταν η χώρα αντιπροσωπεύει «μια συστημική πρόκληση για τις αξίες και τα συμφέροντά μας».

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατέστησε νωρίτερα σήμερα εκ νέου σαφές ότι η ΕΕ θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία και δεσμεύθηκε ότι η αμυντική βιομηχανία θα στηριχθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

"Οι φίλοι, οι σύμμαχοι και οι εταίροι της Ουκρανίας, αντιλήφθηκαν από την αρχή πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση. Θα συνεχίσουμε να είμαστε ενωμένοι και στο εσωτερικό, αλλά και με τις ΗΠΑ", δήλωσε η κυρία φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια και τόνισε ότι ο ελεύθερος κόσμος δεν θα δεχτεί ποτέ τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου του Βλάντιμιρ Πούτιν ή το "ιμπεριαλιστικό σχέδιό του", μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Ρώσος Πρόεδρος "ποδοπατά το διεθνές δίκαιο. Η Δύση δεν θα δεχτεί ποτέ να στέλνονται τανκς σε γειτονικές χώρες. Πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε ο κόσμος να μην υποφέρει από τον πόλεμο του Πούτιν", πρόσθεσε.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε ακόμη πως η Ευρώπη θα πρέπει να επενδύσει περισσότερο στην άμυνά της και στην βιομηχανία εξοπλισμών. "Όπως και στην πανδημία με τις φαρμακευτικές εταιρίες, έτσι και τώρα θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να επιταχύνουμε την παραγωγή", ανέφερε.

Πιέσεις στην Τουρκία για ταυτόχρονη ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Κίνα και Ουκρανία βρίσκονται στο επίκεντρο της 2ης ημέρας της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, στο Μόναχο. Ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

«Θα είναι μία επιτυχία η ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών μέχρι τη σύνοδο του Βίλνιους», είπε ο Γιενς Στόλτενμπεργκ από το βήμα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Το ΝΑΤΟ πήρε την ιστορική απόφαση στη σύνοδο κορυφής του περασμένου Ιουλίου, 28 μέλη επικύρωσαν την απόφαση εκτός από δύο, Τουρκία και Ουγγαρία. «Και δύο χώρες πρέπει να ενταχθούν το ταχύτερο δυνατό στο ΝΑΤΟ», είπε ο Στόλτεμπεργκ.

Ωστόσο, «είναι μια τουρκική απόφαση, εάν θα επικυρώσει την απόφαση ένταξης μόνο για τη μία χώρα», σημείωσε αναφορικά με την πρόθεση της Άγκυρας να μην δεχτεί την ένταξη της Σουηδίας, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάννα Μαρίν τόνισε με έμφαση ότι επιδιώκει σταθερά την ταυτόχρονη ένταξη της χώρας της με τη Σουηδία. «Μαζί με τη Σουηδία υποβάλλαμε την αίτηση ένταξης και μαζί θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ» , τόνισε και ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαουλί Νινιστέ. Αλλά «η απόφαση είναι στο χέρι της Τουρκίας».

Κατά τη δεύτερη ημέρα της Διάσκεψης για την Ασφάλεια, που διεξάγεται στο Μόναχο της Γερμανίας, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκτίμησε πως δεν υπάρχει "καμία ένδειξη που να δείχνει" πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν "άλλαξε φιλοδοξίες".

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της σύγκρουσης, είναι απαραίτητο να "δώσουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται προκειμένου να νικήσει και να επιβιώσει ως ανεξάρτητο κυρίαρχο έθνος στην Ευρώπη", ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής της Ατλαντικής συμμαχίας.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όλων είναι ο Πούτιν να νικήσει. Αν ο Πούτιν νικήσει στην Ουκρανία, το μήνυμα για εκείνον και για άλλους αυταρχικούς ηγέτες θα είναι πως μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη για να αποκτήσουν αυτό που θέλουν", προειδοποίησε.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, της ρωσικής εισβολής, καμία ένδειξη χαλάρωσης δεν είναι ορατή. Οι μάχες έχουν προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θύματα στα δύο στρατόπεδα και το ΝΑΤΟ φοβάται μια νέα επίθεση μεγάλης κλίμακας της Μόσχας προσεχώς.

Το Κρεμλίνο κινητοποιεί "εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα", και προμηθεύεται "περισσότερα όπλα από αυταρχικές χώρες όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα", υπογράμμισε ο Στόλτενμπεργκ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ επρόκειτο επίσης να καλέσει τη Δύση "να μην κάνει το ίδιο λάθος με την Κίνα" που έκανε με τη Ρωσία, η οποία δημιούργησε δεσμούς ενεργειακής εξάρτησης με την Ευρώπη, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που είχαν διαβιβάσει στο AFP συνεργάτες του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι υπογράμμισε τη σημασία σεβασμού των αρχών της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των χωρών. Αυτό δεν πρέπει να ισχύει επιλεκτικά, αλλά πρέπει να ισχύει και στην περίπτωση της Κίνας είπε ο Γι, αναφορικά με τη διένεξη για την Ταϊβάν. Απέδωσε σε εθνικιστικούς κύκλους της Ταϊβάν την ένταση σχετικά με το θέμα αυτό και την αμφισβήτηση της αρχής της μίας Κίνας.

Με το βλέμμα στην Ρωσία και τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών έδωσε έμφαση στην αποτροπή χρήσης ατομικών όπλων.

Επέκρινε ταυτόχρονα τις ΗΠΑ για επιστροφή στον προστατευτισμό αναφορικά με τις γιγαντιαίες επενδύσεις για ενίσχυση των αμερικανικών επιχειρήσεων και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Ιδιαίτερα επικριτικός με χαρακτηρισμούς όπως «υστερική αντίδραση» ήταν ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών και για την καταστροφή των ιπτάμενων μπαλονιών, που είχαν ξεφύγει από την τροχιά τους.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία όσο χρειαστεί στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις. «Προτεραιότητά μας είναι να είναι ισχυρή η Ουκρανία στο πεδίο του πολέμου», είπε η Χάρις.

Αιτιολόγησε την επιλογή τονίζοντας ένα ηθικό και ένα στρατηγικό διακύβευμα: Αφενός την διερεύνηση των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει η Ρωσία, για τα οποία διαβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν.

Στρατηγικά, η απάντηση στη ρωσική επέμβαση είναι η υπεράσπιση των αρχών της εθνικής κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας. «Εάν ο Πούτιν πετύχει παραβιάζοντας αυτές τις αρχές, θα τον μιμηθούν και άλλα αυταρχικά καθεστώτα», είπε η Χάρις.

Παράλληλα, η Χάρις υπερασπίστηκε τον γιγαντιαίο επενδυτικό νόμο των 370 δισεκατομμυρίων ευρώ που επικρίνει η Ευρώπη, επ΄αυτού μίλησε περιθώριο της Διάσκεψης με τον καγκελάριο Σολτς και τον πρόεδρο Μακρόν.

«Οι ΗΠΑ και οι Ευρώπη θα ανταποκριθούν στο χρέος τους», τόνισε η κυρία Χάρις και αναφέρθηκε σε ρωσικά «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τα οποία έχει εξακριβώσει η αμερικανική πλευρά για τα οποία θα πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Ο Βλάντιμιρ Πούτιν πίστευε ότι θα μπορούσε να διχάσει το ΝΑΤΟ, αλλά η Συμμαχία μας είναι πιο ισχυρή από ποτέ και το άρθρο 5 είναι ατσάλινο», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Χάρις, μιλώντας στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη ομιλία, η αμερικανίδα αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στο θάρρος των Ουκρανών, το οποίο συγκινεί, όπως είπε, τους Αμερικανούς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενότητα των συμμάχων θα αντέξει. Διαβεβαίωσε δε, ότι οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί».

Αναφερόμενη στον Ρώσο Πρόεδρο, η Κάμαλα Χάρις έκανε λόγο για «επίθεση στις κοινές μας αξίες και στον κοινό ανθρωπισμό», ενώ σε ό,τι αφορά τις ενέργειες των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, σημείωσε ότι έχουν εξεταστεί τα στοιχεία και είναι βέβαιο ότι «πρόκειται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», για «βαρβαρότητα και απανθρωπιά» και «πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη για τα θύματα, τόσο τα γνωστά όσο και τα άγνωστα».

Ο αγώνας στην Ουκρανία έχει παγκόσμιες προεκτάσεις και «κανένα έθνος δεν είναι ασφαλές όταν μια χώρα μπορεί να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα μιας άλλης και όταν μια χώρα με ιμπεριαλιστικές φιλοδοξίες μπορεί να δρα ανεξέλεγκτη», πρόσθεσε και προειδοποίησε ότι «αν ο (Βλάντιμιρ) Πούτιν επιτύχει στην επίθεσή του, τότε άλλα έθνη μπορεί να ενθαρρυνθούν». Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος καταδίκασε ακόμη την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού στη Ρωσία από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την σύσφιξη των σχέσεων του Πεκίνου με τη Μόσχα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντιπληθωριστική πολιτική των ΗΠΑ (IRA), η οποία προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη, η κυρία Χάρις διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε φάση αναθεώρησης της οικονομίας μετάβασης στην «καθαρή» ενέργεια και, αναφερόμενη στην Ομάδα Δράσης που συνέστησαν ΗΠΑ και ΕΕ για το θέμα, δήλωσε ότι κατά τις επαφές της με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, στο περιθώριο της Διάσκεψης, διαπίστωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, BLOOMBERG

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων