Αρκετοί διαδηλωτές που συνελήφθησαν επειδή διαμαρτυρήθηκαν δημοσίως κατά της πολιτικής της ‘μηδενικής Covid’ που ήταν τότε σε ισχύ παραμένουν υπό κράτηση, αντιμετωπίζουν κατηγορίες ή είναι άγνωστο το πού βρίσκονται, ανέφερε η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) σε έκθεσή της σήμερα.
Στα τέλη Νοεμβρίου, σε πολλές πόλεις σε όλη την Κίνα ξέσπασαν διαδηλώσεις με αίτημα να τερματιστούν τα σχεδόν τρία χρόνια αυστηρής εφαρμογής της πολιτικής της μηδενικής Covid. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν λευκές κόλλες χαρτιού που έγιναν σύμβολο δυσαρέσκειας.
Οι διαδηλώσεις, κάτι πρωτοφανές στα δέκα χρόνια που ο Σι Τζινπίνγκ βρίσκεται στην εξουσία, περιορίστηκαν μέσα σε μερικές ημέρες εν μέσω ισχυρής αστυνομικής παρουσίας. Πολλοί πολίτες συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσαν διαδηλωτές, δικηγόροι και ακαδημαϊκοί στο Reuters την περίοδο εκείνη, προσθέτοντας ότι ανησυχούν ότι κάποιοι μπορεί να αντιμετωπίσουν αργότερα συνέπειες.
Ερευνητές της Human Rights Watch ανέφεραν ότι τέσσερις διαδηλωτές στο Πεκίνο είχαν συλληφθεί επίσημα για «έναρξη φιλονικίας και πρόκληση αναταραχής», που επισείει ποινή φυλάκισης έως πέντε χρόνια. Στη Σανγκάη, παραμένει άγνωστο πού βρίσκονται δύο διαδηλωτές που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία, σύμφωνα με τη Human Rights Watch. Η οργάνωση κάλεσε τις αρχές να απελευθερώσουν άμεσα όλα αυτά τα πρόσωπα. Το Reuters δεν μπόρεσε να εξακριβώσει ανεξάρτητα την κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα πρόσωπα αυτά.
Η οργάνωση Human Rights Watch ανέφερε ότι ‘λίγοι’ διαδηλωτές αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.
«Περισσότεροι διαδηλωτές θεωρείται ότι τέθηκαν υπό κράτηση ή εξαφανίστηκαν με τη βία, αν και οι περιπτώσεις τους δεν είναι δημοσίως γνωστές, δεδομένης της πρακτικής της κινεζικών αρχών να απειλούν τις οικογένειες των συλληφθέντων ώστε να σιωπούν», σύμφωνα με τη Human Rights Watch.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ