Ομάδα ένδεκα χωρών του ΝΑΤΟ, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Πολωνία και η Ολλανδία, υποσχέθηκαν σήμερα να συνεχίσουν να παρέχουν ένα "άνευ προηγουμένου σύνολο δωρεών" συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης για να βοηθήσουν την Ουκρανία στη σύγκρουσή της με τη Ρωσία.
"Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε συλλογικά την παράδοση ενός άνευ προηγουμένου συνόλου δωρεών, συμπεριλαμβανομένων κύριων αρμάτων μάχης, βαρέος πυροβολικού, αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικών και οχημάτων μάχης πεζικού στην άμυνα της Ουκρανίας", αναφέρεται σε κοινή δήλωση.
Η ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής κυβέρνησης, έγινε από τους υπουργούς Άμυνας της Βρετανίας, της Εσθονίας, της Πολωνίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας και από εκπροσώπους της Δανίας, της Τσεχίας, της Ολλανδίας και της Σλοβακίας μετά μια συνάντηση στην Εσθονία και ενόψει της κρίσιμης συνάντησης για τα όπλα που προορίζονται για το Κίεβο, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Γερμανία την Παρασκευή.
Η στρατιωτική βοήθεια θα συμπεριλάβει δεκάδες συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Stinger, αντιαεροπορικά πυροβόλα s-60, πολυβόλα και εκπαίδευση και άλλο εξοπλισμό και υπηρεσίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Η Πολωνία και η Φινλανδία έχει δηλώσει ήδη ότι θα στείλουν Leopard, εάν η Γερμανία άρει το βέτο της. Σε ένδειξη αυξανόμενης ανησυχίας, η Πολωνία υπαινίχθηκε ότι θα μπορούσε να το κάνει, ακόμη κι αν η Γερμανία προσπαθήσει να το εμποδίσει.
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία προσπάθησαν σήμερα να επιλύσουν ένα αδιέξοδο σε σχέση με τα Leopard, τα οποία η γερμανική κυβέρνηση αντιστέκεται μέχρι στιγμής να προμηθεύσει στην Ουκρανία, αλλά επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί κανένα συμπέρασμα.
Η Εσθονία συγκεκριμένα δήλωσε σήμερα ότι θέλει να αυξήσει τη στρατιωτική της βοήθεια στην Ουκρανία που είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία αυξάνοντάς την σε περισσότερο από το ένα τοις εκατό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της.
Η εσθονική κυβέρνηση δήλωσε ότι θα παράσχει στην Ουκρανία το "μεγαλύτερο πρόγραμμα στρατιωτικής της βοήθειας έως τώρα, η οποία περιλαμβάνει αντιαρματικά όπλα καθώς και πυρομαχικά, συνολικής αξίας 113 εκατομμυρίων ευρώ".
"Η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα ανέλθει στα 370 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λίγο πάνω από το 1% του ΑΕΠ της Εσθονίας" προστίθεται στην ανακοίνωση.
Αυτή η πρώην σοβιετική χώρα, που έχει 1,3 εκατομμύριο κατοίκους, υποστήριξε σθεναρά την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο μήνα από το Ινστιτούτο του Κιέλου για την Παγκόσμια Οικονομία -- ένα από τα οικονομικά ινστιτούτα με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία - η Εσθονία χορήγησε τη μεγαλύτερη δημόσια βοήθεια σε όρους ΑΕΠ, ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου. Λαμβάνοντας υπόψη τη στρατιωτική βοήθεια, αλλά και την ανθρωπιστική και την οικονομική, το ινστιτούτο δήλωσε ότι η συμβολή της Εσθονίας ανερχόταν ήδη στο 1,1% του ΑΕΠ στα τέλη Νοεμβρίου.
"Όλοι θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος, αλλά η Ρωσία δήλωσε ξεκάθαρα ότι σκοπεύει να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο", δήλωσε η πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, σύμφωνα με δελτίο Τύπου.
"Κατά συνέπεια, ο ελεύθερος κόσμος πρέπει να συνεχίσει να παρέχει βοήθεια σε όπλα στην Ουκρανία και αυτό σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα και ταχύτητα", δήλωσε.
Η Εσθονία φιλοξένησε σήμερα τις πολυεθνικές διαπραγματεύσεις στη στρατιωτική της βάση στην Τάπα μαζί με άλλους διεθνείς δωρητές, όπως η Βρετανία η οποία έγινε η πρώτη δυτική χώρα που παρείχε βαρέα άρματα μάχης.
Μετά τη συνάντηση αυτή, θα διεξαχθεί την Παρασκευή μια ευρύτερη συνεδρίαση με τη συμμετοχή σχεδόν 50 χωρών, η οποία συγκλήθηκε από τις ΗΠΑ στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Ράμσταϊν στη Γερμανία, για να συζητήσουν για τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ