Ακινητοποιημένο θα μείνει μεγάλο μέρος της Γαλλίας σήμερα από τις απεργίες των συνδικάτων, τα οποία διαμαρτύρονται ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Θα είναι επίσης ένα τεστ για την ικανότητα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αντιστέκεται στην πίεση από τους δρόμους.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, εργαζόμενοι σε τομείς όπως οι σιδηρόδρομοι, τα σχολεία, τα νοσοκομεία και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία ενάντια στο σχέδιο του Μακρόν να αυξήσει το ελάχιστο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία στα 64 από 62. Οπως φαίνεται και στο παραπάνω διάγραμμα, οι Γάλλοι μπορούν να αρχίσουν να παίρνουν σύνταξη νωρίτερα από τους περισσότερους Ευρωπαίους. Τα συνδικάτα προγραμματίζουν πορείες στις μεγαλύτερες πόλεις της Γαλλίας με την υποστήριξη των αριστερών πολιτικών κομμάτων.
Η απόφαση του Μακρόν να προχωρήσει στη μεταρρύθμισή του έρχεται σε μια δύσκολη συγκυρία για τη γαλλική οικονομία, καθώς παλεύει με τις τιμές της ενέργειας που εκτοξεύτηκαν στα ύψη πέρυσι και καθώς ο πληθωρισμός επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συναίνεση, ο Μακρόν έθεσε την προτεινόμενη ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64, από το αρχικό σχέδιο να τεθεί στα 65, και οι υπουργοί της κυβέρνησης δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε τροποποιήσεις στο σχέδιο κατά τη διάρκεια των κοινοβουλευτικών συζητήσεων.
Μερικές από τις μεγαλύτερες αναταραχές της Πέμπτης αναμένονται στις συγκοινωνίες. Τα περισσότερα τρένα υψηλής ταχύτητας έχουν ακυρωθεί και ακόμη. Στο Παρίσι, η εταιρεία δημόσιας συγκοινωνίας RATP προειδοποίησε ότι τρεις γραμμές του μετρό θα είναι εκτός λειτουργίας και οι περισσότερες από τις άλλες θα λειτουργούν στο μισό των κανονικών επιπέδων. Οι αεροπορικές εταιρείες έλαβαν εντολή από το κυβερνητικό όργανο που είναι υπεύθυνο για την πολιτική αεροπορία να μειώσουν το 20% των πτήσεων στο αεροδρόμιο Orly.
Ανοιχτή σε αλλαγές η κυβέρνηση
Ανοιχτή να τροποποιήσει το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού της συστήματος είναι η γαλλική κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο France Info την Τετάρτη.
Η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή σε μικρές αλλαγές που θα μπορούσαν να προκύψουν στις συζητήσεις στο κοινοβούλιο, όσο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας διαγράφει το έλλειμμά του το 2030, είπε ο υπουργός. Στόχος είναι να επιτραπεί η διατήρηση του τρέχοντος συστήματος στο μέλλον. «Όλες οι βελτιώσεις είναι ευπρόσδεκτες, αρκεί να χρηματοδοτηθούν», είπε ο Λεμέρ.