Η Ιαπωνία θα στείλει αντιπροσωπεία για να συναντηθεί με καναδικές εταιρίες παραγωγής μπαταριών, αλλά και εταιρείες εκμετάλλευσης ορυχείων στις αρχές αυτής της χρονιάς, ενώ ο Καναδάς προγραμματίζει μία εμπορική αποστολή στην Ιαπωνία αργότερα μέσα στον Οκτώβριο, όπως ανακοίνωσαν χθες οι ηγέτες των δύο χωρών μετά τη συνάντησή τους στην Οτάβα.
Καθώς η Ιαπωνία φιλοξενεί τη φετινή διάσκεψη της ομάδας χωρών G7, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα ήρθε στον Καναδά για να συναντηθεί με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, πριν συνεχίσει το ταξίδι του για την Ουάσινγκτον, όπου και θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.
“Αυτή την άνοιξη εμείς... προσβλέπουμε στη φιλοξενία σημαντικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας από την Ιαπωνία”, δήλωσε ο Τριντό. “Προγραμματίζουν να συναντηθούν με καναδικές εταιρίες από τον τομέα της παραγωγής μπαταριών και των ορυχείων, αλλά και εν δυνάμει συνεργάτες τους”.
Οι δύο ηγέτες φιλοξένησαν ένα μεσημβρινό γεύμα με διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων όπου “και έδωσαν έμφαση στην ανάπτυξη της υπάρχουσας επιχειρηματικής δυναμικής μεταξύ των δύο χωρών”, σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο του Τριντό.
Ο Καναδάς προσπαθεί να προσελκύσει ξένες επενδύσεις στον τομέα της αλυσίδας εφοδιασμού της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων (EV), με έμφαση στον τομέα των ορυχείων και της βιομηχανικής επεξεργασίας υλικών, καθώς τα πλούσια κοιτάσματα σπάνιων γαιών που διαθέτει χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες των EV οχημάτων, ειδικότερα για τις χώρες που επιθυμούν να μειώσουν την εξάρτησή τους από την Κίνα, αναφορικά με τα ορυκτά αυτά.
Νωρίτερα μέσα στην ημέρα ο Κισίντα δήλωσε ότι η Ιαπωνία προσβλέπει στον Καναδά για “να παίξει έναν σπουδαίο ρόλο, ως μία χώρα πλούσια σε ορυκτό πλούτο” για τον ενεργειακό τομέα.
Η ιαπωνική Mitsubishi Corp μέσω θυγατρικής της ελέγχει ποσοστό 15% στην κοινοπραξία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Καναδά υπό τον ηγετικό ρόλο της Shell, για την οποία, ο Τριντό ανέφερε ότι είναι είναι “η μεγαλύτερη επένδυση ιδιωτικών κεφαλαίων στον Καναδά”. Ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου έχει κατασκευαστεί στη βρετανική Κολούμπια, προκειμένου να προμηθεύει φυσικό αέριο από τον Καναδά στην Ασία.
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι “η Κίνα αποτελεί κεντρική πρόκληση”, όπως δήλωσε ο Κισίντα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για την διάλυση του προγράμματος πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή, αλλά και να αυξήσει τη δική του στρατηγική επιρροή, ο Καναδάς προχώρησε στην ανακοίνωση μιας στρατηγικής για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού Ωκεανού το Νοέμβριο.
Ο Κισίντα καλωσόρισε το ρόλο κεντρικής διπλωματικής επιρροής του Καναδά στην Ασία και τις προσπάθειές του για την εμβάθυνση των σχέσεων με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού με τη συμμετοχή 40 χωρών, που παράγουν οικονομική δραστηριότητα σχεδόν 35,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
“Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις ανησυχίες τους σχετικά με τις ενέργειες της Κίνας στην περιοχή και συμφώνησαν για τη σημασία μιας συντονισμένης προσέγγισης στην ασφάλεια της περιοχής Ινδικού-Ειρηνικού”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Τριντό.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ