Οι Βρετανοί ελπίζουν σε αύξηση μισθών για το νέο έτος, για να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας, αλλά μάλλον θα απογοητευτούν, γράφει το CNN.
Ο μέσος μισθός το 2023 στη χώρα αναμένεται να υποχωρήσει στα επίπεδα του 2006, εφόσον ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός, σύμφωνα με την PwC. Οι πραγματικοί μισθοί, επομένως, αναμένεται να καταγράψουν μείωση έως και 3% το 2022 και επιπλέον 2% το 2023, προέβλεψε η PwC σε έκθεσή της για τη βρετανική οικονομία.
Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι οι μισθοί έχουν μείνει στάσιμοι στη χώρα, παρόλο που ο πληθωρισμός σημειώνει διψήφια επίδοση, πυροδοτώντας τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής εδώ και δεκαετίες. Εκτεταμένες απεργίες σαρώνουν ολόκληρη την οικονομία της Βρετανίας, όπως σιδηροδρόμους, σχολεία, νοσοκομεία και ταχυδρομεία.
Την Παρασκευή ξεκίνησαν οκταήμερη απεργία και οι υπάλληλοι στον έλεγχο διαβατηρίων, πλήττοντας τη λειτουργία κεντρικών αεροδρομίων τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όπως των Χίθροου και Γκάτγουικ στο Λονδίνο. Παρόλο που η κυβέρνηση επιστρατεύει τον... στρατό για τις εν λόγω υπηρεσίες, προειδοποίησε ήδη τους ταξιδιώτες να αναμένουν καθυστερήσεις.
«Το 2022 ήταν χρονιά με μεγάλες προκλήσεις για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου και καταφανώς αυτοί οι ψυχροί αντίθετοι άνεμοι θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του 2023», δήλωσε ο Barret Kupelian, ανώτερος οικονομολόγος της PwC.
Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι, αν και με καθηλωμένους μισθούς, περισσότεροι από 300.000 Βρετανοί μπορούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας το 2023, μειώνοντας την οικονομική αδράνεια και μετριάζοντας τις ελλείψεις προσωπικού σε τομείς υψηλής ειδίκευσης, σύμφωνα με την PwC. Ταυτόχρονα, η αυξημένη μετανάστευση θα μπορούσε να συνεισφέρει άμεσα 19 δισ. λίρες στην οικονομία, ενισχύοντας την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1%.
«Παρά τη συρρικνούμενη οικονομία, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ένας ελκυστικός προορισμός για τους εργαζόμενους», δήλωσε ο οικονομολόγος της PwC Τζέικ Φίνεϊ. Η μετανάστευση στη χώρα έφτασε τα επίπεδα ρεκόρ των 1,1 εκατ. ανθρώπων το 2022.
Ωστόσο, η Βρετανία υπολείπεται άλλων ανεπτυγμένων χωρών στην ανάκαμψη της απασχόλησης μετά την Covid. Οι κενές θέσεις έφτασαν το ρεκόρ 1,3 εκατομμυρίων μέσα στο έτος, ιδιαίτερα έντονες στους κλάδους της φιλοξενίας, του λιανικού εμπορίου και της γεωργίας.
Έρευνα της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η πρόωρη συνταξιοδότηση ήταν ο μεγαλύτερος μοχλός πίεσης στο εργατικό δυναμικό της χώρας. Η μείωση της μετακίνησης Ευρωπαίων μετά το Brexit έπαιξε επίσης ρόλο.
«Η αύξηση της αδράνειας θέτει σοβαρές προκλήσεις για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού επιδεινώνει την τρέχουσα πληθωριστική πρόκληση, βλάπτει την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα και μειώνει τα διαθέσιμα έσοδα για τη χρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ η ζήτηση γι' αυτές τις υπηρεσίες συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφερε η επιτροπή.
Ο Kupelian της PwC πρόσθεσε ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία πιθανότατα κορυφώθηκε τον Οκτώβριο και «σταδιακά θα αρχίσει να επιστρέφει στον στόχο τα επόμενα δύο χρόνια».