Qatargate: «Θα πήγαινα εγώ στο Κατάρ, αλλά ήθελαν την Καϊλή...»

Πώς το ταξίδι της Χάνα Νόιμαν, προέδρου της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Αραβική Χερσόνησο, ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή. Το παρασκήνιο.

Δημοσιεύθηκε: 17 Δεκεμβρίου 2022 - 09:44

Τελ. Ενημ.: 17 Δεκεμβρίου 2022 - 15:09

Load more

New York Times και Guardian μίλησαν με τη Γερμανίδα ευρωβουλευτή Χάνα Νόιμαν, πρόεδρο της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Αραβική Χερσόνησο.

Επί ένα χρόνο, η Νόιμαν σχεδίαζε την επίσκεψη της επιτροπής στην Ντόχα, προκειμένου να ενημερωθεί το Ευρωκοινοβούλιο για τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου, τα δικαιώματα των εργαζομένων, μεταδίδει η "Καθημερινή", αλλά και να συζητηθούν οι διάφορες πτυχές της συνεργασίας ανάμεσα στο Κατάρ και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τους NYT.

Τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, η κυβέρνηση του Κατάρ ενημέρωσε αιφνιδιαστικά την Νόιμαν ότι το ταξίδι της επιτροπής ακυρώνεται, υποστηρίζοντας ότι το κατάλυμα στο οποίο θα έμεναν τελούσε υπό ανακαίνιση.

Ενα μήνα μετά, η Νόιμαν διαπίστωσε οργισμένη ότι στο Κατάρ είχε πάει η Εύα Καϊλή, ότι είχε ξεναγηθεί στο VVIP του σταδίου, ως κάτι παραπάνω από VIP, και ότι συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

«Εκανε δηλώσεις πολύ πιο φιλικές προς το Κατάρ από τις θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου, παριστάνοντας ότι μιλάει εκ μέρους του σώματος», είπε η Νόιμαν στην αμερικανική εφημερίδα. Μία ημέρα μετά την επιστροφή της, η Καϊλή εμφανίστηκε στην ολομέλεια του σώματος και, μιλώντας κατ’ εξαίρεση στα αγγλικά, έκανε τις γνωστές επαινετικές δηλώσεις για την πρόοδο του Κατάρ στα εργασιακά δικαιώματα.

Στενή συνεργασία Ιταλών και Βέλγων εισαγγελέων

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε στενή συνεργασία βρίσκονται Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς για την συνέχιση των ερευνών του Καταργκέιτ. Σύμφωνα με ιταλικό τύπο, οι εισαγγελείς του Μιλάνου συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με τους Βέλγους συναδέλφους τους, με στόχο την διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι δικαστικοί της ιταλικής συμπρωτεύουσας συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι. Υπάρχει η υποψία, ουσιαστικά, ότι ένα μέρος των χρημάτων, προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, έφοδος της οικονομικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε και σε γραφείου γνωστού φοροτεχνικού της ιταλικής συμπρωτεύουσας. Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δε, αποφάσισε να παύσει -προσωρινά- από τα μέλη του, τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην όλη έρευνα, αλλά δεν έχει λάβει δικαστική κλήση σε απολογία.

Βοηθός του, μετά την λήξη της θητείας του Αντόνιο Παντσέρι στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ανάλογη απόφαση, προσωρινής παύσης μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών, είχε ληφθεί για τον Παντσέρι, από το αριστερό κόμμα Άρθρο Ένα, αμέσως μετά την σύλληψή του.

Σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, τέλος , οι έρευνες των Βρυξελλών δεν επικεντρώνονται μόνον στο Κατάρ, αλλά στην φάση αυτή αφορούν, κυρίως, την πολυετή σχέση που ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Guardian:  Αποκαλύψεις ευρωβουλευτών για Καϊλή

Τις μαρτυρίες συναδέλφων της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη στάση της ελληνίδας αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου απέναντι στο Κατάρ φιλοξενεί η εφημερίδα Guardian μετά τις αποκαλύψεις του σκανδάλου Qatargate, το οποίο έχει συγκλονίσει ολόκληρη την Ευρώπη.

«Η Εύα Καϊλή ήταν η εκπρόσωπος της Ρομπέρτα Μετσόλα για την Μέση Ανατολή. Είχε μεγάλο ενδιαφέρον για το Κατάρ. Ορισμένοι συνάδελφοι είχαν δώσει στην κυρία Καϊλή το παρατσούκλι εκπρόσωπος Τύπου του λόμπι του Κατάρ» αναφέρει αρχικά η βρετανική εφημερίδα.

Ένας Ευρωβουλευτής θυμάται ότι ήπιε καφέ με την Εύα Καϊλή, όταν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζήτησε τη βοήθειά του «προκειμένου να βελτιωθεί η γλώσσα» σε ένα κείμενο συμπερασμάτων για το Κατάρ και το Παγκόσμιο Κύπελλο» συμπληρώνεται στο δημοσίευμα

Όταν λίγο αργότερα οι ευρωβουλευτές ψήψισαν για να καταδικάσουν τους θανάτους χιλιάδων μεταναστών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου, καλώντας το το Κατάρ να διεξάγει έρευνες, η Καϊλή ήταν δυσαρεστημένη με το κείμενο. «Απλώς σκέφτηκα, οκ, δεν ξέρω γιατί ενδιαφέρεται να στηρίξει το Κατάρ», είπε ο ευρωβουλευτής, όπως μεταδίδει ο Σκάι.

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, γίνεται, επίσης, ειδική αναφορά στην ομιλία της Εύας Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία η ίδια είχε χαρακτηρίσει το Κατάρ ως «πρωτοπόρο χώρα για τα εργασιακά δικαιώματα», αγνοώντας αμέτρητες αναφορές για τους θανάτους εργατών.

Η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Χάνα Νόιμαν, η οποία προεδρεύει της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Αραβική χερσόνησο, θυμάται ότι η Εύα Καϊλή είχε «μια σκληρή θέση που ήταν συχνά η ίδια με αυτή που θα είχε ο πρέσβης του Κατάρ».

Μιλώντας στον Guardian, η Χάνα Νόιμαν ανακάλεσε στη μνήμη της μια επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία το 2020, στην οποία η Εύα Καϊλή είχε εγείρει ένα ζήτημα για μια πρίγκιπισα από το Κατάρ σε κάθε συνάντηση, συμπεριλαμβανομένης της συνάντησης που είχαν οι ευρωβουλευτές για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη. «Όταν της δόθηκε ο λόγος, δεν έκανε καμία ερώτηση για την Υεμένη αλλά αντίθετα έθεσε ξανά το θέμα της Καταριανής πριγκίπισσας. Και σκέφτηκα ότι είτε ήταν λίγο αφελής είτε δεν είχε κατανοήσει το θέμα της συνάντησης» σχολίασε η Νόιμαν.

Ένας άλλος ευρωβουλευτής, ο Έρικ Μαρκόρντ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε κείμενο για τη θέση του ευρωκοινοβουλίου όσον αφορά τη συμφωνία για βίζα με το Κατάρ, είπε στο NPR ότι «ήταν εξαιρετικά προφανές ότι η Καϊλή ήταν υπέρ του να χορηγηθεί στο Κατάρ ταχύτατα και χωρίς πολλούς όρους το waiver για τη βίζα» και πως «δεν ενδιαφερόταν τόσο για τις άλλες χώρες».

Διαφθορά Νο 2: Το Μαρόκο-γκέιτ και ο σύντροφος της Καϊλή

Το 2014, κάτω από μια μεγάλη κατακόκκινη ομπρέλα που τον προστάτευε από τον αφρικανικό ήλιο του Ιουλίου, ο βασιλιάς Μοχάμεντ Στ' του Μαρόκου απένειμε μια σειρά βασιλικών μεταλλίων σε όσους τα άξιζαν για τις υπηρεσίες τους στο βασίλειο, γράφει το Politico.

Από τη λίστα των παραληπτών σήμερα ξεχωρίζουν δύο ονόματα: του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας για το Μαγκρέμπ, και του Αμπντεραχίμ Ατμούν, συμπροέδρου του στη μεικτή κοινοβουλευτική επιτροπή ΕΕ-Μαρόκου.

Ο Ατμούν, σήμερα πρεσβευτής του Μαρόκου στη Βαρσοβία, δημοσίευσε με περηφάνια στη σελίδα του στο Facebook φωτογραφίες όχι μόνο από την τελετή της βασιλικής απονομής, αλλά και από σειρά άλλων στιγμιότυπων που καταγράφουν τη μακροχρόνια σχέση του με τον «φίλο» Παντσέρι — ήδη από το 2011. Σε μεταγενέστερες φωτογραφίες, κατά καιρούς εμφανίζεται μαζί τους ένας νεαρός κοκκινομάλλης κοινοβουλευτικός βοηθός, ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι

Σήμερα και οι τρεις βρίσκονται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου δωροδοκίας που κλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα. Το Βέλγιο ξεκινά έρευνα για το εάν όχι μόνο το Κατάρ, αλλά και το Μαρόκο αγόρασαν επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Παντσέρι και ο Τζιόρτζι — μαζί με τη σύντροφό του, έκπτωτη αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή — βρίσκονται στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για διαφθορά. Επίσης, το αίτημα για την έκδοση της συζύγου και της κόρης του Παντσέρι από την Ιταλία στο Βέλγιο κατονομάζει τον Ατμούν και τα «δώρα» του.

Νωρίτερα, ήδη από το 2011, εσωτερικό έγγραφο της μαροκινής κυβέρνησης που επικαλείται το Politico χαρακτηρίζει τον Παντσέρι ως πιθανό «μεγάλο σύμμαχο» ή «υπέροχο αντίπαλο».

Δάκρυα και κρίσεις

Η κατάθεση του Φραντσέσκο Τζόρτζι, συντρόφου της Εύας Καϊλή, το περασμένο Σάββατο, στην εισαγγελία των Βρυξελλών ήταν χειμαρρώδης, είχε διάρκεια άνω των δέκα ωρών και περιελάμβανε ως κεντρικό ισχυρισμό ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και σύντροφός του δεν είχε σχέση με τα μεγάλα ποσά σε μετρητά που βρέθηκαν στο σπίτι τους και στη βαλίτσα που μετέφερε ο πατέρας της.

«Τα είδε και είπε ότι αυτά πρέπει να φύγουν αμέσως από δω», εξήγησε ο Τζόρτζι. Είναι άγνωστο αν οι Αρχές του Βελγίου θα αποδεχθούν τον ισχυρισμό, αλλά στο μεταξύ έρχονται στο φως νέες πληροφορίες, που δείχνουν τις ύποπτα στενές σχέσεις της ίδιας της Καϊλή με τις Αρχές του Κατάρ.

Στην κατάθεσή του, ανάμεσα σε δάκρυα και κρίσεις πανικού, ο 35χρονος Τζόρτζι έδωσε ονόματα και περιέγραψε τις διαδρομές του χρήματος από το Κατάρ και το Μαρόκο προς το Ευρωκοινοβούλιο.

Ο Τζόρτζι συνδετικός κρίκος... και ο ρόλος Καϊλή

Από τις καταθέσεις των συλληφθέντων για το Qatargate, οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να μάθουν πότε και από πού έφθασαν στα σπίτια τους τα χρήματα, αλλά και να εντοπίσουν και άλλα πρόσωπα που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση διαφθοράς. Ο Φραντζέσκο Τζόρτζι φέρεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης και η Εύα Καϊλή στην κατάλληλη θέση για να προωθεί τις θέσεις της, μεταδίδει η ΕΡΤ.

Τα τεράστια ποσά – περισσότερα από 1,5 εκατομμύρια ευρώ – που βρέθηκαν στα σπίτια των Παντσέρι, Καϊλή και Φραντζέσκο Τζόρτζι οι αρχές εκτιμούν ότι είχαν μείνει στα σπίτια τους για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς τέτοια μεγάλα ποσά οι εμπλεκόμενοι – όπως γνωρίζουν από την εμπειρία τους – προσπαθούν να τα ξεφορτωθούν.

Ερευνούν το λόγο για τον οποίο είχε στο σπίτι της τα χρήματα η Εύα Καϊλή. Από τη στιγμή που ως ευρωβουλευτής είχε ασυλία, εάν δεν την έπιαναν επ΄ αυτοφώρω οι αρχές, η χρονοβόρα διαδικασία που θα χρειαζόταν για την άρση της ασυλίας της θα εμπόδιζε τη σύλληψή της. Υπενθυμίζεται ότι ο πατέρας της κ. Καϊλή είχε συλληφθεί από τους ερευνητές στο ξενοδοχείο Sofitel των Βρυξελλών, έχοντας στην κατοχή του μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά. Η εξέλιξη αυτή επέτρεψε στους ανακριτές και τον ανακριτή να ερευνήσουν το σπίτι της κας Καϊλή χωρίς να ζητήσουν άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο σύζυγος της Εύας Καϊλή, φαίνεται να ήταν ο συνδετικός κρίκος με την ηγετική ομάδα της οργάνωσης. Του πρώην ευρωβουλευτή Παντσέρι -Ψάχνοντας το νήμα της ιστορίας, οι αρχές πέφτουν πάνω στο Μαρόκο και μια «αμαρτωλή» ιστορία χρηματισμού που ίσως χρονολογείται πίσω στο 2013- και του Κοντσολίνο, που αντικατέστησε τον Παντσέρι και για τον οποίο δούλευε ο Τζόρτζι και ο οποίος τώρα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για Μαρόκο, Αλγερία, Μαυριτανία, θέση την οποία προηγουμένως είχε ο Παντσέρι.

Η Εύα Καϊλή από τη θέση της ως ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου φέρεται να μπορούσε να περάσει ευκολότερα τις θέσεις των εμπλεκόμενων στο σκάνδαλο του Qatargate.

Σε όλους τους συλληφθέντες οι ανακριτικές αρχές ασκούν πίεση για να δώσουν στοιχεία που θα οδηγήσουν και σε άλλα πρόσωπα του κυκλώματος.

Load more

Δείτε επίσης

Load more

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.



Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων