Η Αγγλία θα περάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 18 Δεκεμβρίου μόνο για να χάσει από την Αργεντινή, σύμφωνα με οικονομολόγο που προέβλεψε σωστά τους νικητές των τουρνουά του 2014 και του 2018.
Ο Γιοακίμ Κλέμεντ, αναλυτής επενδύσεων στη Liberum Capital, εμμένει στις προβλέψεις που έκανε τον Σεπτέμβριο, πριν ξεκινήσει το τουρνουά, παρά το γεγονός ότι «ίδρωσε πολύ» παρακολουθώντας τη Σαουδική Αραβία να κερδίζει την Αργεντινή στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA στο Κατάρ.
Για να προβλέψει τους νικητές, χρησιμοποιεί ένα μοντέλο που βασίζεται σε τέσσερις παράγοντες: το κλίμα, το μέγεθος του πληθυσμού, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και τον πολιτισμό. Τις καλύτερες επιδόσεις έχουν οι θερμότερες χώρες όπου μπορεί να παίζεται ποδόσφαιρο όλο τον χρόνο, οι οποίες έχουν μεγάλο πληθυσμό, υψηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ και πληθυσμό που του αρέσει το ποδόσφαιρο.
Oι τρεις μεγάλες εξαιρέσεις στο μοντέλο του είναι η Ινδία, η Κίνα και η Ολλανδία. «Οι Ινδοί αποφάσισαν να παίξουν κρίκετ, ένας Θεός ξέρει γιατί, και οι Κινέζοι για κάποιο περίεργο λόγο τους έχουν ακολουθήσει», είπε ο Κλέμεντ στο Bloomberg TV. Η Ολλανδία είναι «απίστευτα επιτυχημένη στο ποδόσφαιρο» λαμβάνοντας υπόψη τον σχετικά μικρό πληθυσμό της, πρόσθεσε.
Ο Κλέμεντ ανέφερε ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δημιουργήσει ένα μοντέλο πρόβλεψης. Αντίθετα, ήθελε να σατιρίσει την «ύβρη» των οικονομολόγων που πιστεύουν ότι μπορούν «να προβλέψουν απολύτως τα πάντα».
Προέβη για πρώτη φορά τις προβλέψεις ότι η Αργεντινή θα νικήσει την Αγγλία στον τελικό σε έκθεση που δημοσίευσε τον Σεπτέμβριο, όταν εκτίμησε ότι η πορεία της για να σηκώσει το τρόπαιο για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια θα περιελάμβανε τη νίκη επί της Ισπανίας στους ημιτελικούς.
Ωστόσο, στο σημείωμα πρόσθεσε επίσης ότι αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν πιο δύσκολο να προβλεφθεί από οποιοδήποτε άλλο, λόγω της διεξαγωγής του τον χειμώνα.
Άλλες προσεγγίσεις για την πρόβλεψη του νικητή, όπως η χρήση της συλλογικής αξίας των παικτών σε μια ομάδα, δεν ήταν τόσο αξιόπιστες όσο η εξέταση των υποκείμενων παραγόντων της επιτυχίας μιας ομάδας, σύμφωνα με τον Κλέμεντ.«Είμαι λίγο επιφυλακτικός όσον αφορά τη χρήση της συλλογικής αξίας των παικτών, επειδή η Premier League έχει πολύ περισσότερα χρήματα στη διάθεσή της και μπορεί να πληρώσει πολύ περισσότερα για τους παίκτες», είπε.
«Τα καλά νέα για τους οπαδούς της Αγγλίας είναι ότι η Αγγλία θα περάσει στον τελικό. Τα κακά νέα είναι ότι θα τον χάσουν» κατέληξε.