Ας ξεκινήσουμε με ένα στατιστικό στοιχείο. Τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS), χάθηκαν 205.000 εργασιακές ημέρες στο βωμό των απεργιών, όπως προκύπτει αν πολλαπλασιάσει κάποιος τον αριθμό των εργαζομένων που είχαν συμμετάσχει στις απεργίες με τις ημέρες απεργιών που είχαν κηρυχθεί. Αν και ο αριθμός αυτός είναι μικρότερος από τις ιστορικές απεργίες που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 1979 με 11.716.000 χαμένες εργασιακές ημέρες, η δυσφορία που υπάρχει στην χώρα είναι πια εμφανής.
Οι απεργιακές ημέρες από τους εργαζόμενους στους σιδηροδρόμους μέχρι τους ταχυδρόμους και τους δασκάλους συνεχίζονται ενώ η κατάσταση για τις ημέρες των Χριστουγέννων θα χειροτερέψει. Χαρακτηριστικό ότι στη μακρά λίστα των απεργών θα προστεθούν οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα, οι συνοριακοί φύλακες, ακόμα και οι υπάλληλοι των αποσκευών στα αεροδρόμια. Αποτέλεσμα; Κρίσιμοι τομείς της βρετανικής καθημερινότητας να βρίσκονται «εκτός λειτουργίας».
Κύριο αίτημα των εργαζομένων η αύξηση των μισθών τους, ώστε να απορροφηθεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός που πλήττει τη χώρα. Όμως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών δεν έχει βρεθεί ακόμα μια λύση που θα ικανοποιήσει και τις δυο πλευρές, για αυτό και η κυβέρνηση Σούνακ σκέφτεται να πάρει δραστικές αποφάσεις.
Ποια τα μέτρα της κυβέρνησης Σούνακ και πότε
Στις επιλογές της κυβέρνησης βρίσκεται ο στρατός και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί απεργιών. Όμως ο μήνας βρίσκεται σχεδόν στα μισά και καμία απόφαση δεν έχει παρθεί. Σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους του στρατού, οι οποίοι μίλησαν στην Telegraph, «απλά δεν είναι σωστό να περιμένει η βρετανική κυβέρνηση από τις ένοπλες δυνάμεις να καλύψουν τα κενά υπαλλήλων που παίρνουν πολύ περισσότερα χρήματα από εκείνους», δείχνοντας έτσι τη δική τους δυσαρέσκεια.
Και είναι αλήθεια πως ο μισθός ενός στρατιώτη βρίσκεται κοντά στις 22.000 λίρες τον χρόνο. Ενδεικτικά: ενός διασώστη, με λιγότερα από δύο χρόνια εμπειρία, περίπου στις 27.000 τον χρόνο. Παράλληλα δε τονίζουν ότι «οι ένοπλες δυνάμεις υποτίθεται πως λειτουργούν σε τέτοιες περιπτώσεις ως η τελευταία λύση και πλέον σε όποια δυσκολία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είμαστε η πρώτη». Όπως και να έχει, η κυβέρνηση σκέφτεται να επιστρατεύσει τουλάχιστον 2.000 στρατιώτες με σκοπό να καλύψουν θέσεις οδηγών ασθενοφόρων και συνοριακών υπαλλήλων καθώς ο μήνας αυτός είναι ιδιαιτέρως απαιτητικός λόγω των Χριστουγέννων.
Παράλληλα όμως στα σχέδιά της είναι και η αυστηροποίηση της νομοθεσίας περί απεργιών. Σε αυτή είναι πιθανόν να απαγορεύει σε εργαζόμενους έκτακτης ανάγκης να προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως ισχύει ήδη για αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Επίσης είναι πιθανό να αλλάξει τον αριθμό των υπαλλήλων που χρειάζεται ώστε να ξεκινήσει μια απεργία. Όμως σε αυτά τα σενάρια το πιθανότερο είναι να βρει απέναντί της τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
30% λιγότερες πτήσεις λόγω απεργιών
Σήμερα Παρασκευή, ταχυδρόμοι και δάσκαλοι βρίσκονται εκτός υπηρεσίας. Τις επόμενες ημέρες και για κάθε ημέρα του Δεκεμβρίου οι Βρετανοί θα αντικρύζουν όμως μία παρόμοια εικόνα. Έτσι ο κλοιός για τα Χριστούγεννα σφίγγει. Χαρακτηριστικό ότι οι υπάλληλοι στον έλεγχο των διαβατηρίων αποφάσισαν να απεργήσουν από τις 23 μέχρι τις 26 Δεκεμβρίου και ξανά από τις 28 μέχρι και τις 31. Την ίδια περίοδο μάλιστα, είτε τις ίδιες μέρες είτε λίγο πριν, έχουν προγραμματίσει απεργιακές κινητοποιήσεις υπάλληλοι αποσκευών στα αεροδρόμια αλλά και εργαζομένων στα τραίνα.
Αυτό προφανώς θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε έναν από τους πιο διάσημους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι το Λονδίνο, με πληροφορίες των Times να κάνουν λόγο για πιθανότητα ακυρώσεων των πτήσεων από τις αεροπορικές εταιρείες έως και 30% σε όλη την χώρα.
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE