Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων εις βάρος 30 προσώπων και οντοτήτων από 11 χώρες--ανάμεσά τους το Ιράν, η Ρωσία, η Μιανμάρ, η Σερβία ή η Μολδαβία.
Όπως είπε το Λονδίνο, οι κυρώσεις αυτές ήταν συντονισμένες με διεθνείς εταίρους του με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Κατά της Διαφθοράς και τη Διεθνή Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σε αυτές περιλαμβάνονται πρόσωπα που εμπλέκονται σε ενέργειες όπως βασανιστήρια κρατουμένων και βιασμοί αμάχων από στρατιώτες.
"Σήμερα οι κυρώσεις μας επεκτείνονται για να αποκαλύψουν αυτούς που βρίσκονται πίσω από τις αποτρόπαιες παραβιάσεις των πιο θεμελιωδών μας δικαιωμάτων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.
Στοχεύουν «διεφθαρμένους ανθρώπους, όσους έχουν παραβιάσει και καταχραστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και δράστες σεξουαλικής βίας σε συγκρούσεις», διευκρίνισε το υπουργείο.
Το Λονδίνο ενέκρινε συγκεκριμένα νόμο το 2018 που του επιτρέπει να επιβάλει κυρώσεις (απαγόρευση εισόδου στην επικράτεια, δέσμευση περιουσιακών στοιχείων) σε πρόσωπα που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό.
Οκτώ πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ένας Πακιστανός θρησκευτικός ηγέτης, ένας στρατηγός της Ουγκάντα, δύο τοπικοί αιρετοί αξιωματούχοι από τη Νικαράγουα και τέσσερις Ρώσοι αξιωματούχοι, υπόκεινται σε κυρώσεις μέσω αυτού του νόμου.
Το Λονδίνο έχει επίσης θέσει στο στόχαστρό του 10 Ιρανούς αξιωματούχους που συνδέονται με το δικαστικό και σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, καθώς και έξι αξιωματούχους από το Νότιο Σουδάν, την οργάνωση "Κατίμπα Ματσίνα" του Μαλί-γνωστή και ως "Απελευθερωτικό Μέτωπο Ματσίνα" και μέλη της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ που εμπλέκονται σε σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, τον συνταγματάρχη Ιμπατούλιν, διοικητή της Ρωσικής 90ης Μεραρχίας Αρμάτων και μια σειρά από πρόσωπα από τη Σερβία, τη Μολδαβία και το Κόσοβο που φέρεται να εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ