Υπαρκτό είναι το σενάριο ενός κυβερνοπολέμου για όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Politico.
Το γεγοντός ότι περίπου 150 στελέχη της Συμμαχίας με ειδίκευση στον κυβερνοχώρο (cyberspace) συναντήθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας αυτήν την εβδομάδα για να προετοιμαστούν δείχνει τον βαθμό σοβαρότητας που αποδίδει το ΝΑΤΟ στο ενδεχόμενο αυτό.
Ειδικότερα, αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα της Εσθονίας προκειμένου να απαντήσουν, βάσει σεναρίου, σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον συγκεκριμένου εδάφους. Στην άσκηση συμμετείχαν εξ αποστάσεως από τις χώρες τους σχεδόν 1.000 επαγγελματίες του κυβερνοχώρου, αναφέρει το δημοσίευμα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδωσε κατεπείγοντα χαρακτήρα στην ετήσια άσκηση που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή περισσότερων από 40 κρατών – μελών, συμμάχων και οργανισμών οι οποίοι συνεργάζονται για να ανταποκριθούν σε προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πλοία.
Το σενάριο της άσκησης
Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, στις 28 Νοεμβρίου, χάκερ θα εξαπέλυαν ψηφιακή επίθεση σε νησί, μεταξύ της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να υποκλέψουν πληροφορίες και να «ρίξουν» το ηλεκτρικό δίκτυο. Το ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την άσκηση, η οποία πάντως κρίθηκε επιτυχής, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τσαρλς Έλιοτ, ο οποίος την διηύθυνε.
Η άσκηση διεξήχθη στο Cyber Range του ΝΑΤΟ, ένα κτίριο που σχεδιάστηκε και άνοιξε το 2021 και το οποίο παρέχει στους επαγγελματίες του κυβερνοχώρου μια ασφαλή τοποθεσία με αυτόνομα δίκτυα υπολογιστών που μπορούν να προσομοιώσουν κυβερνοκαταστροφές.
Το κτίριο διαθέτει τόσο μη διαβαθμισμένους όσο και διαβαθμισμένους χώρους και σπάνια ανοίγει τις πόρτες του στον Τύπο σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τις επιχειρήσεις ασφαλείς. Τέλος, απαγορεύτηκε στους συμμετέχοντες να φέρουν προσωπικές συσκευές στον χώρο.