Συμφώνησε και η Πολωνία στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσδιοριστεί στα 60 δολάρια ανά βαρέλι το ανώτατο όριο για την τιμή του ρωσικού πετρελαίου που μπορεί να μεταφερθεί διά θαλάσσης, αίροντας το τελευταίο εμπόδιο και επιτρέποντας στην ΕΕ να προχωρήσει στην επίσημη έγκριση της συμφωνίας το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ Αντρέι Σάντος, σύμφωνα με το Reuters.
Η Βαρσοβία είχε επιφυλαχθεί να δεχτεί τη συμφωνία εφόσον εξετάσει τον μηχανισμό που προτείνεται για τη διατήρηση του πλαφόν κάτω από την τιμή της αγοράς. Ο Sados απεφάνθη ότι πράγματι ο εν λόγω μηχανισμός θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των τιμών τουλάχιστον 5% κάτω από τα επίπεδα διακύμανσής τους στην αγορά.
Η γραπτή έγκριση από την ΕΕ και η επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας αναμένεται την Κυριακή, είπε.
Η προτεινόμενη ανώτατη τιμή είναι υψηλότερη από τα επίπεδα στα οποία πουλάει ήδη το μεγαλύτερο μέρος του αργού της η Ρωσία, καθώς κύριος στόχος του μέτρου είναι να διατηρηθεί η ροή του και η ευρυθμία στις παγκόσμιες αγορές, αποτρέποντας παράλληλα το Κρεμλίνο από την απόκτηση μεγάλων εσόδων.
Την «πρόοδο της ΕΕ σε σχέση με την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου» -που αποτελεί πρωτοβουλία της G7- χαιρέτισε ο συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ναύαρχος Τζον Κίρμπι.
«Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα συμβάλει στον περιορισμό της ικανότητας του κ. Πούτιν να επωφεληθεί από την αγορά πετρελαίου, ώστε να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή που σκοτώνει αθώους Ουκρανούς», δήλωσε.
Eπιβάλλοντας πλαφόν στη τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η ΕΕ θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια και παραβαίνει τους νόμους της αγοράς, αναφέρει ο Ρώσος βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι σύμφωνα με το Tass. Υπενθυμίζεται ότι η Μόσχα έχει απειλήσει πως θα διακόψει πλήρως τις πωλήσεις προς όσες χώρες υιοθετήσουν το ανώτατο όριο στην τιμή.