Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι είναι "έτοιμος" να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντίμιρ Πούτιν, εάν ο τελευταίος "αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο" στην Ουκρανία.
"Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Πούτιν εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη", είπε ο Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει "κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ".
Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανανέωσαν τη δέσμευσή τους ώστε να αντιταχθούν στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναγνωρίζοντας επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, τις οικονομικές δυσκολίες που απορρέουν από τον πόλεμο.
Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε μετά τις συνομιλίες τους στο Οβάλ Γραφείο, μεταδίδει το Reuters, οι δύο ηγέτες δήλωσαν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να λογοδοτήσει η Ρωσία «για τις ευρέως τεκμηριωμένες φρικαλεότητες και τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από τους πληρεξουσίους της» στην Ουκρανία.
Υπογράμμισαν, παράλληλα, τις κοινές ανησυχίες τους και υποσχέθηκαν να εναρμονίσουν τη στάση τους απέναντι «στην πρόκληση της Κίνας για τη διεθνή έννομη τάξη, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και όσον αφορά τη συνεργασία με την Κίνα πάνω σε σημαντικά παγκόσμια ζητήματα όπως η κλιματική αλλαγή».
Ο Μπάιντεν καλωσόρισε τη Γαλλία ως τον «παλαιότερο σύμμαχό μας, τον ακλόνητο εταίρο μας στους σκοπούς της ελευθερίας» και στην υπεράσπιση της δημοκρατίας.
«Η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν την κατακτητική ματαιοδοξία του Βλαντιμίρ Πούτιν και υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες και τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα, που βρίσκονται στην καρδιά των δύο χωρών μας», είπε ο Μπάιντεν. «Δεν συμφωνούμε σε όλα», είπε, «αλλά συμφωνούμε σχεδόν σε όλα».
Ο Μακρόν τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή ευθύνη να προστατεύσουν τη δημοκρατία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, αντιμετωπίζοντας από κοινού τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία.
«Μια οικονομία ουδέτερη ως προς τον άνθρακα, που δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, που σημαίνει ότι επενδύουμε πολλά στις οικονομίες μας. Πρέπει να συγχρονίσουμε τις ενέργειές μας σε αυτό το θέμα», είπε περιγράφοντας τον στόχο.
Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Μακρόν ως προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, από την πρώτη ανάληψη των καθηκόντων του το 2017.
Ο Μπάιντεν τόνισε επίσης ότι οι νέοι νόμοι που δίνουν κίνητρα για την εγχώρια παραγωγή τσιπ υπολογιστών και εξαρτημάτων ανανεώσιμης ενέργειας δεν είχαν ποτέ σκοπό να αποκλείσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους και θα μπορούσαν να τροποποιηθούν.
«Υπάρχουν τροποποιήσεις που μπορούμε να κάνουμε που μπορούν ουσιαστικά να διευκολύνουν τις ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν ή/και να είναι μόνες τους».
Οι ΗΠΑ και η Γαλλία ανακοίνωσαν την Πέμπτη τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση εμπορικών διαφορών σχετικά με ζητήματα καθαρής ενέργειας που προκύπτουν από τον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού.
Η κίνηση έρχεται καθώς η Γαλλία πιέζει τον Λευκό Οίκο να χρησιμοποιήσει τις εκτελεστικές εξουσίες για να χαλαρώσει ορισμένα από τα κίνητρα στο νομοσχέδιο για το κλίμα που ευνοούν την εγχώρια παραγωγή και δυνητικά περιορίζουν το εμπόριο.
«Υπερ-επιθετικός» ο αμερικανικός νόμος
Ο Μακρόν αναμενόταν να εκφράσει τις γαλλικές και ευρωπαϊκές ανησυχίες σχετικά με τον νόμο του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), που προβλέπει επιδοτήσεις ύψους 430 δισ. δολαρίων υπέρ προϊόντων παραγωγής ΗΠΑ που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν ότι το πακέτο που υπέγραψε ο Μπάιντεν τον Αύγουστο είναι άδικο για τις μη αμερικανικές εταιρείες και θα ήταν σοβαρό πλήγμα για τις οικονομίες τους, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σε συνάντηση με Αμερικανούς βουλευτές την Τετάρτη, ο Μακρόν είπε ότι πρόκειται για πράξη «υπερεπιθετική» προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες, δήλωσε πηγή στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Ο Μακρόν είπε στη γαλλική κοινότητα της Ουάσιγκτον ότι το κόστος του πολέμου στην Ουκρανία είναι πολύ υψηλότερο για την Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να μείνει πίσω, εάν οι επιδοτήσεις καταπνίξουν νέες επενδύσεις. Αυτό θα μπορούσε να «κατακερματίσει τη Δύση», τόνισε.
Ο Μπάιντεν δεν έδειξε έτοιμος να κάνει πίσω. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι η νομοθεσία «παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς και οφέλη για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ» όταν ρωτήθηκε για τις ευρωπαϊκές ανησυχίες.