Αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας χαρακτηρίζουν το Bitcoin ακατάλληλο τόσο ως μέθοδο πληρωμής όσο και ως επενδυτικό μέσο, σε μια ασυνήθιστα δυναμική απόρριψη του ψηφιακού νομίσματος.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, αναφέρουν ότι η πρόσφατη σταθεροποίηση της αξίας του Bitcoin περίπου στα 20.000 δολάρια -κάτω από το ανώτατο όριο του 2021 των περίπου $69.000- ήταν μια «τεχνητά προκληθείσα τελευταία πνοή πριν από τον δρόμο προς την αδιαφορία», έγραψαν οι Ulrich Bindseil και Jürgen Schaaf σε μια ανάρτηση ιστολογίου την Τετάρτη, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι το ψηφιακό νόμισμα θα ανακάμψει.
Οι δύο αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το Bitcoin είναι «αμφισβητούμενο» ως μέσο πληρωμής, λόγω του «εννοιολογικού σχεδιασμού και των τεχνολογικών του ελλείψεων», που καθιστούν τις συναλλαγές του «δυσκίνητες, αργές και ακριβές». Κάλεσαν τις ρυθμιστικές αρχές να μη δώσουν στο ψηφιακό νόμισμα νομιμότητα στο όνομα της καινοτομίας.
«Το Bitcoin δεν έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ σε σημαντικό βαθμό για νόμιμες συναλλαγές στον πραγματικό κόσμο», έγραψαν. Οι Bindseil και Schaaf δήλωσαν επίσης ότι το κρυπτονόμισμα «δεν ήταν κατάλληλο ως επένδυση» και ότι η αποτίμησή του στην αγορά «βασίστηκε καθαρά σε κερδοσκοπία».
«Δεν δημιουργεί ταμειακές ροές (όπως τα ακίνητα) ή μερίσματα (όπως οι μετοχές), δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί παραγωγικά (όπως τα εμπορεύματα) ή να παρέχει κοινωνικά οφέλη (όπως ο χρυσός)», έγραψαν.
Η ανάρτηση χτυπάει επίσης τις ρυθμιστικές αρχές, λέγοντας ότι τα τρέχοντα πλαίσια διαμορφώθηκαν από παρανοήσεις, συμπεριλαμβανομένης της πεποίθησης ότι η καινοτομία πρέπει να προωθηθεί με κάθε κόστος.
«Δεδομένου ότι το Bitcoin δεν φαίνεται να είναι κατάλληλο ούτε ως σύστημα πληρωμών ούτε ως μορφή επένδυσης, δεν θα πρέπει να ρυθμίζεται από κανονιστικούς όρους και επομένως δεν πρέπει να νομιμοποιείται», ανέφεραν.
Τα σχόλια έρχονται αφότου ο υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Andrew Griffith επανέλαβε την Τρίτη τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να γίνει παγκόσμιος κόμβος crypto, υποστηρίζοντας έναν προτεινόμενο κανονισμό για τα stablecoins.