«Καρπούζια» -πράσινους απ' έξω, κόκκινους (δηλ. κομμουνιστές) από μέσα- αποκαλούν χλευαστικά τους στρατηγούς των βραζιλιάνικων ενόπλων δυνάμεων οι οπαδοί του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, επειδή ο στρατός δεν υπακούει στο αίτημά τους να πραγματοποιήσει πραξικόπημα μετά την εκλογική νίκη του αριστερού Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.
Μετά την ήττα του Μπολσονάρου στις προεδρικές εκλογές της 30ής Οκτωβρίου, μικρές αλλά αφοσιωμένες ομάδες υποστηρικτών του σε όλη τη Βραζιλία έχουν κατασκηνώσει σε στρατιωτικές βάσεις, προτρέποντας τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να παρέβουν για να ανατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα.
Τις τελευταίες μέρες φαίνεται πως ορισμένοι απ' αυτούς έχουν χάσει την υπομονή τους με τη συστολή του στρατού και κατηγορούν τους επικεφαλής στρατηγούς του ότι είναι κρυπτο-κομμουνιστές που τάσσονται υπέρ του Λούλα.
«Τέσσερις κομμουνιστές στρατηγοί είναι εναντίον του λαού και θέλουν κυβέρνηση Λούλα», έγραψε σε tweet ο χρήστης Ιουζενία Μορέρια ντα Κόστα, ανεβάζοντας φωτογραφίες των κορυφαίων στρατιωτικών ηγετών της Βραζιλίας. «Είναι στρατηγοί-καρπούζια, πράσινοι απ’ έξω, κόκκινοι από μέσα».
Σε εσωτερικό ανακοινωθέν της 16ης Νοεμβρίου, που περιήλθε σε γνώση του Reuters, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του στρατού της Βραζιλίας ανέφερε ότι έλαβε εντολή από τον αρχηγό στρατού να αποκηρύξει δημοσιεύματα «με ψέματα και κακόβουλους υπαινιγμούς σχετικά με μέλη της Ανώτατης Διοίκησης του Στρατού».
Οι αναρτήσεις ήταν μια «κακόβουλη και εγκληματική προσπάθεια να σπιλωθεί η προσωπική τιμή στρατιωτικών με περισσότερα από 40 χρόνια υπηρεσίας», έγραψε ο στρατηγός Χοσέ Ρικάρντο Βεντραμίν Νούνεζ, χωρίς να αναφέρει το μιμίδιο με το καρπούζι.
Οι αναρτήσεις ισοδυναμούσαν με «παραπληροφόρηση», είπε, προσθέτοντας ότι «ο βραζιλιάνικος στρατός παραμένει συνεκτικός και ενωμένος».
Για μήνες, ο Μπολσονάρου είχε ζητήσει την υποστήριξη του στρατού στις αβάσιμες κατηγορίες του ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας της χώρας ήταν ευάλωτο σε νοθεία. Αυτό πυροδότησε φόβους ότι ο Μπολσονάρου μπορεί να μην αποδεχτεί την ήττα του στις εκλογές του περασμένου μήνα και ότι ο στρατός, που κυβέρνησε τη Βραζιλία κατά τη διάρκεια της χούντας του 1964-1985, μπορεί να τον υποστηρίξει.
Τελικά, οι φόβοι αποδείχθηκαν αβάσιμοι: Αν και δεν συνεχάρη τον Λούλα για την νίκη του, ο Μπολσονάρου δεν εμπόδισε την ειρηνική παράδοση της εξουσίας, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις έχουν μέχρι στιγμής αγνοήσει τα αιτήματα για πραξικόπημα.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ