Οι μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας στη Meta, το Twitter, τη Stripe και σε άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς γίνονται αισθητές και στην Ιρλανδία.
Πρόκειται σύμφωνα με αναλυτές για «σήμα κινδύνου» σχετικά με τις παρενέργειες της υπερβολικής εξάρτησης της Ιρλανδίας από τις Big Tech.
Το μακροχρόνιο στοίχημα της Ιρλανδίας στον τομέα της τεχνολογίας έχει αποδώσει σε επενδύσεις, θέσεις εργασίας και δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους που πληρώνουν οι πολυεθνικές που έχουν την έδρα τους στο Δουβλίνου και απασχολούν το 12% των εργαζομένων της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τη Davy Group.
Η ραγδαία ανάπτυξη των τεχνολογικών εταιρειών βοήθησε να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της Ιρλανδίας ενώ τα φορολογικά έσοδα, παρόλο που ο βασικός συντελεστής της Ιρλανδίας για τις επιχειρήσεις είναι μόλις 12,5%, έδωσαν στην κυβέρνηση ένα «μαξιλάρι» για να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κρίση του κόστους ζωής.
Με τη Meta να απολύει το 13% του παγκόσμιου εργατικού της δυναμικού, τον Έλον Μασκ να μειώνει το προσωπικό του Twitter στο μισό και την Stripe, την εταιρεία πληρωμών που ιδρύθηκε από δύο Ιρλανδούς αδερφούς, να εγκαταλείπει το 14% των εργαζομένων, η τεχνολογική «φούσκα» της περασμένης δεκαετίας μπορεί να έχει σκάσει.
Το βραχυπρόθεσμο χτύπημα θα σημαίνει ότι θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας στην Ιρλανδία, μεταδίδουν οι Financial Times.
«Αν αυτές οι εταιρείες μειώσουν όντως τις επενδύσεις και αν εισέλθουμε όντως σε έναν "τεχνολογικό χειμώνα", δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχουν άλλες πηγές ανάπτυξης και άλλοι τομείς ανάπτυξης» δήλωσε ο Ζαν Κουσέν, καθηγητής διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στο πανεπιστήμιο Maynooth.
Οι περικοπές θέσεων εργασίας, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.000 στην Ιρλανδία, έχουν ανησυχήσει και την ιλανδική κυβέρνηση.
Τα έσοδα από τους φαρμακευτικούς και τεχνολογικούς κολοσσούς αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% των εσόδων από τον εταιρικό φόρο.