Ο πρόεδρος της Ουκρανίας φαίνεται να αμβλύνει την επιμονή του ότι ο πύραυλος που έπεσε στην Πολωνία ήταν ρωσικός και δηλώνει τώρα ότι μια ομάδα θα ερευνήσει το θέμα. Προηγουμένως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του.
Ο Β. Ζελένσκι είπε ότι Ουκρανοί στρατιωτικοί τού είπαν ότι οι εικόνες του κρατήρα στο σημείο της έκρηξης υποδηλώνουν ότι δεν θα μπορούσε να προκλήθηκε αποκλειστικά από τα υπολείμματα ενός ουκρανικού αντιαεροπορικού πυραύλου.
Είπε ότι «ήταν σίγουρος ότι επρόκειτο για ρωσικό πύραυλο», αλλά και ότι είναι βέβαιο ότι η Ουκρανία είχε εκτοξεύσει πυραύλους για να αμυνθεί ενάντια σε ένα ρωσικό μπαράζ. Η Ουκρανία κατέρριψε περισσότερους από 70 από τους σχεδόν 100 πυραύλους που εκτόξευσε η Μόσχα την Τρίτη, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.
«Δεν ξέρω 100%, νομίζω ότι και ο κόσμος δεν ξέρει 100% τι συνέβη», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη την Πέμπτη. «Δεν μπορούμε να πούμε συγκεκριμένα ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της αεράμυνας της Ουκρανίας».
Ο Μπάιντεν ρωτήθηκε νωρίς την Πέμπτη για την προηγούμενη άρνηση του Ζελένσκι ότι η έκρηξη προκλήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την αεράμυνα της Ουκρανίας. «Δεν λένε αυτά τα στοιχεία», είπε ο Μπάιντεν, καθώς επέστρεφε στον Λευκό Οίκο από τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί ερευνητές πήγαιναν στο σημείο στην Πολωνία για να συμμετάσχουν στην έρευνα για την έκρηξη. Αξιωματούχοι στη Βαρσοβία δήλωσαν ότι θα παρουσιάσουν όλα τα στοιχεία που είχαν συγκεντρώσει στο Κίεβο. «Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.
Ενώ αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και ηγέτες των κρατών-μελών της συμμαχίας δήλωσαν ότι η έκρηξη πιθανότατα δεν προκλήθηκε από ρωσικό πύραυλο, εξακολουθούν να κατηγορούν τη Μόσχα, λέγοντας ότι δεν θα είχε συμβεί, εάν ο στρατός του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν δεν εξαπέλυε πυραυλικές επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. «Είμαστε ευγνώμονες που δεν κατηγορούμαστε επειδή πολεμάμε ενάντια στους ρωσικούς πυραύλους στο έδαφός μας», είπε ο Ζελένσκι.
Η απελευθέρωση των εδαφών θα φέρει ειρήνη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε παράλληλα ότι η ανάκτηση της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, καθώς και της επί μακρόν κατεχόμενης περιοχής του ανατολικού Ντονμπάς αποτελούν προϋποθέσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος.
«Μια απλή κατάπαυση του πυρός δεν φτάνει», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσυνέντευξή του στο Bloomberg New Economy Forum στη Σιγκαπούρη. «Αν δεν απελευθερώσουμε ολόκληρη την επικράτειά μας, δεν θα έχουμε ειρήνη».