Γερμανός καγκελάριος αρχές το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα, στον οποίο μετέφερε τα συλλυπητήριά του, σύμφωνα με ανάρτηση χθες μετά τα μεσάνυχτα στο twitter του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ. «Η Γερμανία στέκεται στενά δίπλα στον νατοϊκό εταίρο της, την Πολωνία» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η Πολωνία θα διερευνήσει ενδελεχώς τις αιτίες του πυραυλικού χτυπήματος.
«Οι σκέψεις μου είναι με την Πολωνία, στενή σύμμαχό και γείτονά μας. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και βρισκόμαστε σε στενή επαφή με τους Πολωνούς φίλους και νατοϊκούς εταίρους μας». Με αυτή την ανάρτηση στο twitter στα αγγλικά και τα πολωνικά θέλησε να στείλει μια πρώτη αντίδραση για τις ανησυχητικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών στην Πολωνία η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, αλλά με προσοχή κρατώντας και κάποιες... αποστάσεις.
Με προσεκτική διατύπωση, αλλά εμφανή την εγρήγορση και στο Βερολίνο για τις προεκτάσεις του πυραυλικού πλήγματος σε πολωνικό έδαφος κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Λιγότερο επιφυλακτική διατύπωση επέλεξε χθες, μέσω twitter, η επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου από τους Φιλελευθέρους Μαρί Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν, η οποία σπεύδοντας να «δείξει» τη Ρωσία σημείωσε:
«Όχι μόνο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν, όπως φαίνεται, την Πολωνία και συνεπώς νατοϊκό έδαφος, αλλά οδήγησαν επίσης σε θανάτους. Αυτή είναι η Ρωσία, με την οποία κάποιοι εδώ, χωρίς προφάσεις, παράλογα, θέλουν ακόμη να ‚διαπραγματευτούν‘. Το Κρεμλίνο και οι τρόφιμοι του πρέπει να δώσουν αμέσως εξηγήσεις».
Άρθρο 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ
H αντίδραση αυτή ωστόσο έρχεται σε αντίθεση με τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν σε διεθνή πρακτορεία μέσα στη νύχτα από τις ΗΠΑ, τις οποίες μάλιστα κοινοποίησε ήδη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στους ηγέτες των G20 που συνεδριάζουν στο Μπαλί της Ινδονησίας. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, ο πύραυλος που έπεσε στην Ουκρανία προέρχεται από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κατά την προσπάθεια απόκρουσης ρωσικού πυράλου.
Ο αν. πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Φιλελευθέρων Αλεξάντερ φον Λάμπσντορφ χαρακτηρίζει «συνετή» την αντίδραση του πολωνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία και αναφέρει ότι «εξετάζεται η ενεργοποίηση του άρθρου 4 και όχι του άρθρου 5 (ρήτρα συλλογικής άμυνας) του ΝΑΤΟ» καθώς και ότι «προτεραιότητα αποτελεί η αποσαφήνιση των αιτιών της έκρηξης».
Μάλιστα σε δεύτερο tweet διευκρινίζει ότι το άρθρο 4 της ιδρυτικής Συνθήκης του ΝΑΤΟ ενεργοποιεί τη δυνατότητα διαβούλευσης μεταξύ νατοϊκών εταίρων και δεν οδηγεί στην ενεργοποίηση «της αρχής της συλλογικής άμυνας», όπως αυτή προβλέπεται από το περίφημο άρθρο 5 της Συμμαχίας.
«Δεν είναι η αρχή του Γ´ Παγκόσμιου Πολέμου»
Ήδη από χθες βράδυ τα γερμανικά μέσα καλύπτουν διαρκώς τις εξελίξεις στην Πολωνία με ρεπορτάζ, αναλύσεις κα εκτιμήσεις. Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο n-tv συναγερμός σήμανε καθόλη τη διάρκεια της νύχτας στο γερμανικό υπ. Εξωτερικών, το οποίο έσπευσε να ενημερώσει την καγκελαρία για τις πληροφορίες.
Το δίκτυο ZDF ανέφερε εξαρχής ότι τόσο στην Πολωνία, όσο και σε άλλες δυτικές πρωτεύουσες, εξετάζονται πολλά και διαφορετικά σενάρια. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ανάλυση του Κλάους Γκάιγκερ, διευθυντή διεθνών ειδήσεων στην εφημερίδα Welt, o oποίος παρατηρεί ότι προς το παρόν οι τοποθετήσεις όλων γίνονται με μεγάλη προσοχή και επιφύλαξη. Εκτιμά μάλιστα ότι το χτύπημα στην πολωνικό μεθόριο «δεν αποτελεί την αρχή του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου, ούτε οδηγεί αυτομάτως στην κλιμάκωση».
ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE