Η Ευρώπη περιόρισε την κατανάλωση φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα, καθώς ο ζεστός καιρός βοήθησε έτσι ώστε τα νοικοκυριά να μη βάλουν μπρος τη θέρμανση, παρέχοντας κάποια ανακούφιση ενόψει του χειμώνα.
Οπως θυμίζει το Bloomberg, οι κυβερνήσεις σε όλη την περιοχή έχουν παρακαλέσει τους καταναλωτές να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου, μετά την πτώση των ρωσικών προμηθειών. Το ήπιο φθινόπωρο συνέβαλε στην εξοικονόμηση καυσίμων.
Η συνολική ζήτηση φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης τον Οκτώβριο μειώθηκε κατά 22% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, με οδηγό της πτώσης τους οικιακούς, επιχειρηματικούς και μικρούς βιομηχανικούς χρήστες, σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας ανάλυσης αγοράς EnergyScan της Engie. Ο κλάδος της ηλεκτρικής ενέργειας αύξησε την κατανάλωση κατά 14%.
Εκτός από τον ζεστό καιρό, η ζήτηση έχει περιοριστεί από τις εκτοξευόμενες τιμές, με πολλούς μικρούς βιομηχανικούς χρήστες να περικόπτουν τις εργασίες τους για να επιβιώσουν. Αυτή η μείωση, μαζί με τις ισχυρές εισροές υγροποιημένου φυσικού αερίου και τις γεμάτες αποθήκες, βοήθησε να αμβλυνθούν οι ανησυχίες ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιορίσουν τις προμήθειες στους πελάτες τους επόμενους μήνες.
«Υπάρχουν αναδυόμενες ενδείξεις αλλαγής συμπεριφοράς σχετικά με τη χρήση θέρμανσης», δήλωσε ο Julien Hoarau, επικεφαλής ανάλυσης στο EnergyScan. Αυτό βοήθησε στην άσκηση «ισχυρής πτωτικής πίεσης στις τιμές spot του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη και ενίσχυσε την ικανότητα της ηπείρου να εξισορροπήσει το σύστημα φυσικού αερίου της αυτόν τον χειμώνα».
Ενώ οι τιμές αναφοράς παραμένουν τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της πενταετίας, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 60% από την κορύφωσή τους τον Αύγουστο.
Η ζήτηση φυσικού αερίου από οικιακούς, επιχειρηματικούς και μικρούς βιομηχανικούς χρήστες κινήθηκε καθοδικά κατά 33% τον Οκτώβριο, ενώ η χρήση από τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές μειώθηκε κατά 27%, σύμφωνα με στοιχεία της EnergyScan. Η ισχυρή ζήτηση από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας αντιστάθμισε τη συνολική πτώση, καθώς ένα κύμα διακοπών πυρηνικών σταθμών στη Γαλλία και η χαμηλή υδροηλεκτρική παραγωγή σε άλλες περιοχές της Ευρώπης ανάγκασε τις χώρες να καίνε περισσότερο φυσικό αέριο.