Η Κομισιόν στέλνει σήμα ότι δεν βλέπει το πλαφόν στο εισαγόμενο φυσικό αέριο ως το καλύτερο εργαλείο για να χαλιναγωγήσει την άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση και αντίθετα προτείνει ένα σχέδιο που θα κατανείμει χρονικά το αυξανόμενο κόστος.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την ανάλυσή της αναφορικά με τις πιθανές ενέργειες για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου σε συνάντηση με εκπροσώπους των εθνικών κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. Υπενθυμίζεται ότι ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ παροτρύνθηκε από τους ηγέτες του μπλοκ τον περασμένο μήνα να αξιολογήσει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένου ενός «δυναμικού διαδρόμου τιμών» στις συναλλαγές φυσικού αερίου, και να υποβάλει νομικές προτάσεις.
Χώρες με επικεφαλής την Ιταλία, την Πολωνία, το Βέλγιο και την Ελλάδα πίεζαν σκληρά για να περιορίσουν το κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο αναστατώνει τις οικονομίες και τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, καθώς η περιοχή πλησιάζει τον χειμώνα, με δραστικά μειωμένες αποστολές από τη Ρωσία.
Η Επιτροπή, η οποία είχε αντιταχθεί νωρίτερα φέτος στην παρέμβαση στην αγορά, υποχώρησε στις πιέσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών του Οκτωβρίου, προτείνοντας ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης που θα άνοιγε τον δρόμο για έναν κανονισμό που θα προβλέπει περιορισμό των αυξήσεων των τιμών στην ολλανδική αγορά TTF, που είναι σημείο αναφοράς για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ήπειρο.
Τα μπρος-πίσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο μια γρήγορη συμφωνία των κυβερνήσεων για το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την αποφυγή της ακραίας αστάθειας στα ενεργειακά παράγωγα και τη χρήση της κοινής αγοραστικής δύναμης της ΕΕ ως μοχλού στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, σύμφωνα με τους διπλωμάτες. Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ έχουν προγραμματιστεί να συναντηθούν και να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία για την πρόταση στις 24 Νοεμβρίου.
Ενώ η αξιολόγηση της Επιτροπής επικρίθηκε από μια ομάδα εθνών που ζητούσαν την επιβολή πλαφόν, η Ολλανδία και η Γερμανία επικύρωσαν την ανάλυσή της.
Το διακύβευμα είναι το μέλλον της οικονομίας των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του μπλοκ, την οποία η ενεργειακή κρίση απειλεί να ωθήσει σε ύφεση, επισημαίνει το Bloomberg. Η ΕΕ προσπαθεί να εξισορροπήσει τις απαιτήσεις περισσότερων από τις μισές από τις 27 χώρες της για όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, με την ανάγκη να αποφευχθεί η υπονόμευση της ενιαίας αγοράς της ή η διεύρυνση των εντάσεων μεταξύ των κρατών.