Μια ομάδα εταίρων της PwC ίδρυσε μια νέα εταιρεία στην Κύπρο για να αναλάβει δουλειές από πελάτες που συνδέονται με τη Ρωσία, τους οποίους οι λογιστές των Big Four δεν θα αγγίζουν πλέον.
Η PwC έχει εφαρμόσει μια πολιτική «κυρώσεις οπουδήποτε, κυρώσεις παντού» παγκοσμίως, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, υπερβαίνοντας τα όσα νομικά απαιτούνταν, μεταδίδουν οι Financial Times.
Αυτό είχε ιδιαίτερα μεγάλη επίδραση στην PwC Κύπρου, δεδομένων των εκτεταμένων δεσμών μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου, μειώνοντας το πελατολόγιο της και ωθώντας τρεις εταίρους να την εγκαταλείψουν τον Ιούνιο και να ξεκινήσουν την Kiteserve, μια μπουτίκ εταιρεία της οποίας οι μισοί περίπου πελάτες έχουν ρωσική σύνδεση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Kiteserve, Θ. Παρπέρης, δήλωσε ότι η νέα εταιρεία παρατήρησε τις κυρώσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά πρόσθεσε: «Οι Big Four πήγαν πολύ πιο πέρα από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από αυτές τις χώρες... και, ουσιαστικά, καλύπτουμε αυτόν τον χώρο σε κάποιο βαθμό, αλλά... είμαστε πολύ επιλεκτικοί». Είπε ότι η Kiteserve θα μπορούσε να είχε αναλάβει «τέσσερις φορές περισσότερη δουλειά αν ήθελε».
Εκτίμησε ότι περίπου το 50% των πελατών της Kiteserve είχαν δεσμούς με τη Ρωσία, αλλά προέβλεψε ότι αυτό θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Οι εργασίες αφορούσαν κυρίως περιουσιακά στοιχεία στη Δύση παρά στη Ρωσία, πρόσθεσε. «Αυτοί οι πελάτες... εξυπηρετούνται επίσης από δυτικές τράπεζες, από δυτικούς δικηγόρους», είπε ο Παρπέρης. «Γιατί λοιπόν να είμαστε εκτός;».
Σε αντίθεση με την PwC Κύπρου, η Kiteserve δεν τηρεί εθελοντικά τις κυρώσεις που επιβάλλονται από χώρες όπως η Αυστραλία και ο Καναδάς. Παρέχει υπηρεσίες σε οντότητες στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ όταν επιτρέπεται βάσει παρέκκλισης, αν και αυτό αντιπροσωπεύει μόνο ένα «μικρό ποσοστό» του πελατολογίου της Kiteserve, είπε ο Παρπέρης, προσθέτοντας ότι η «πλειοψηφία» δεν αποτελεί αντικείμενο κυρώσεων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία.