Ο κολομβιανός πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο θα συναντηθεί σήμερα στο Καράκας με τον ομόλογό του της Βενεζουέλας, τον Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε η προεδρία στην Μπογοτά.
Στην πρώτη τους συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο ως αρχηγοί κρατών, θα συζητήσουν για «τις διμερείς σχέσεις», το «άνοιγμα των συνόρων εκ νέου» και «την επανένταξη της Βενεζουέλας στο διαμερικανικό σύστημα (προστασίας) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε το δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του κ. Πέτρο.
Αφού ανέλαβε την εξουσία, την 7η Αυγούστου, ο πρώτος πρόεδρος που ανήκει στην αριστερά στην ιστορία της Κολομβίας αποπειράται σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων με τη Βενεζουέλα.
Ο κ. Πέτρο «θα μεταβεί στο Καράκας με την ομάδα του» όπου θα παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει στους προσκεκλημένους του ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Σκοπός της συνάντησης είναι «να τονωθεί η οικονομία» των δύο χωρών και της περιοχής και να συζητηθεί «η προστασία του Αμαζονίου» στο πλαίσιο των «προπαρασκευαστικών επαφών» ενόψει της εικοστής έβδομης διάσκεψης των μερών της σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή (COP27), που ξεκινά την 6η Νοεμβρίου.
Στα τέλη του Σεπτεμβρίου οι δύο κυβερνήσεις ανακοίνωσαν πως ανοίγουν ξανά τα σύνορα των δύο χωρών, μήκους 2.200 χιλιομέτρων, συνεχίζοντας τα βήματα επαναπροσέγγισης.
Το Καράκας διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις του με την Μπογοτά τον Φεβρουάριο του 2019, όταν ο δεξιός τότε πρόεδρος Ιβάν Ντούκε αποφάσισε να μην αναγνωρίσει την επανεκλογή του σοσιαλιστή ομολόγου του Νικολάς Μαδούρο, αλλά να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχθηκε «μεταβατικός πρόεδρος».
Η Βενεζουέλα αναλαμβάνει ρόλο εγγυήτριας δύναμης στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Μπογοτά και στον Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), επισήμως την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στην Κολομβία, που θα επαναληφθούν εντός του Νοεμβρίου.
Το διμερές εμπόριο σε ετήσια βάση είχε φθάσει ως ακόμη και τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008, προτού ο τότε πρόεδρος της Βενεζουέλας, ο Ούγο Τσάβες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψαν η Κολομβία και οι ΗΠΑ, να μειώσει κατά πολύ τις συναλλαγές.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ