Στα ύψη εκτινάχθηκαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σιταριού και καλαμποκιού στις διεθνείς αγορές, μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία που επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας, κάτι που θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις παγκόσμιες προμήθειες και μειώνει το υψηλό παγκόσμιο κόστος τροφίμων.
Η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία το Σάββατο, μετά από μια «μαζική» επίθεση με drones στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, λέγοντας ότι δεν μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια των φορτηγών πλοίων που συμμετέχουν στην «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας».
Ωστόσο, πάνω από δέκα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά έχουν αναχωρήσει από τα λιμάνια της Ουκρανίας σήμερα, σύμφωνα με τον υπουργό υποδομών της χώρας.
Οπως μεταδίδει ο Guardian, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης προειδοποίησε για τις «καταστροφικές συνέπειες της αναστολής της συμμετοχής της Ρωσίας» σε μια συμφωνία που κλείστηκε στην Κωνσταντινούπολη αυτό το καλοκαίρι.
Το συμβόλαιο σιταριού στο Σικάγο εκτινάχθηκε έως και 7,7% σήμερα, φτάνοντας στα 8,93 δολάρια ανά μπούσελ, το υψηλότερο από τις 14 Οκτωβρίου, πριν μαζευτεί στα 8,79 δολάρια.
Οι τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν έως και 2,8% στα 7 δολάρια ανά μπούσελ και το σογιέλαιο κατέγραφε κέρδη 3%.
Η κίνηση της Ρωσίας απειλεί να ωθήσει τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ακόμη υψηλότερα και να επιδεινώσει την παγκόσμια επισιτιστική κρίση. Τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τη Ρωσία να ανακαλέσει την απόφασή της να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά.
Σε χερσαίες οδούς στρέφεται η Γαλλία
Η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την λειτουργία του συστήματος που θα επιτρέψει την εξαγωγή σιτηρών μέσω χερσαίων οδών που διασχίζουν την Πολωνία και την Ρουμανία.
«Αν δεν μπορούν να μεταφερθούν μέσω της Μαύρης Θάλασσας, εξετάζουμε να μπορούν να περάσουν μέσω χερσαίων οδών (...) ιδιαίτερα εξετάζοντας τις χερσαίες οδούς μέσω της Ρουμανίας και της Πολωνίας», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας της Γαλλίας Μαρκ Φενό στο ραδιοφωνικό δίκτυο RMC.
«Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μέσω ενός συστήματος που δεν μας ρίχνει στα χέρια και την καλή διάθεση, ή, στην περίπτωσή μας, την κακή διάθεση του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Μαρκ Φενό.
Παρά την αποχώρηση της Μόσχας, η Τουρκία και η Ουκρανία επέμειναν στην εφαρμογή της συμφωνίας και συμφώνησαν επί σχεδίου διέλευσης 16 πλοίων σήμερα.