Οι προτάσεις για την ενέργεια έχουν καλή ισορροπία, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σήμερα. Είναι πιθανό αλλά και δύσκολο, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σε λίγο στις Βρυξέλλες.
Προσερχόμενος ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι οι ηγέτες πρέπει να συζητήσουν εάν οι τιμές της αγοράς ενέργειας είναι κατάλληλες, προσθέτοντας ότι ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου δεν πέφτουν αρκετά γρήγορα στην Ευρώπη.
«Είναι σαφές ότι οι τιμές για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και τον άνθρακα πρέπει να μειωθούν. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος πρέπει να μειωθούν. Και αυτό απαιτεί κοινή προσπάθεια όλων μας στην Ευρώπη», είπε στους δημοσιογράφους πριν από τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες. «Αλλά φυσικά πρέπει να δούμε με προσοχή τι θα αποφασίσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα λειτουργήσει».
Είναι σημαντική σύνοδος, δήλωσε προσερχόμενη η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Εχουμε καταφέρει να γεμίσουμε τις αποθήκες μας και τώρα πατάμε σε στέρεο έδαφος. Θα συζητήσουμε πώς θα ελέγξουμε τις τιμές του φυσικού αερίου, ειδικά τις αιχμές στις τιμές, και επιπλέον πώς θα στηρίξουμε την οικονομία της Ευρώπης για να καταφέρουν όλες οι χώρες να επιτύχουν στη διαδικασία μετάβασης στην οποία βρισκόμαστε».
Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές πηγές ενέργειας, ώστε να έχουμε ανεξαρτησία, τόνισε.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αρκέστηκε, πολύ συγκρατημένα, να πει: «Είναι επιτακτική ανάγκη η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη. Ζητούμενο η ομοφωνία στις προτάσεις για το αέριο και την ενέργεια». Προσθέτοντας: «Δεν είναι καλό για τη Γερμανία ούτε για την Ευρώπη να απομονώνεται».
Παράλληλα, δήλωσε ότι τον Δεκέμβριο θα μεταβεί στην Ισπανία για να κλείσει βελτιωμένη συμφωνία για μια νέα ενεργειακή διαδρομή, που θα περιλαμβάνει Ισπανία, Πορτογαλία και Γαλλία, αντικαθιστώντας οριστικά το σχέδιο για τον αγωγό MidCat.
Δεν είμαστε αντίθετοι στην επιβολή πλαφόν στην τιμή, αλλά πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα δουλέψουν, ότι πράγματι θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους και ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει, δήλωσε από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
«Είναι υπέροχο που τα 15 κράτη-μέλη (που είναι υπέρ της επιβολής πλαφόν) είναι σίγουρα γι' αυτό, αλλά θέλω να σιγουρευτώ κι εγώ», πρόσθεσε με νόημα.
Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας δήλωσε: «Προβλέπεται μακρά η νύχτα, οι συζητήσεις για το ιβηρικό μοντέλο (ανώτατη τιμή φυσικού αερίου στον τομέα ενέργειας) θα είναι έντονες».
Η Πολωνία θα παροτρύνει την ΕΕ να εισαγάγει ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, δήλωσε ξεκάθαρα ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι ενόψει της συνόδου. «Η Πολωνία θα ταχθεί για άλλη μια φορά σθεναρά υπέρ ενός ανώτατου ορίου ή ενός διαδρόμου για την τιμή του φυσικού αερίου», είπε, προσθέτοντας ότι όλο και περισσότερες χώρες υποστηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο. «Είμαστε αντίθετοι σε οποιεσδήποτε προσπάθειες βλάψουν την ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά. Η ζημιά θα συμβεί εάν η γερμανική κυβέρνηση προχωρήσει μόνη της επιδοτώντας τις εταιρείες της».
Ο Πολωνός πρωθυπουργός είπε επίσης ότι, δεδομένου του ρόλου του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ (ETS) στη διαμόρφωση των τιμών ενέργειας, θα καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παγώσει την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα 20 ή στα 30 ευρώ. Κατά τη γνώμη του, αυτό θα έφερνε οικονομική ανακούφιση στους πολίτες σε όλη την Ευρώπη.
Αμφίρροπο αποτέλεσμα: Οι 15 της Γαλλίας και οι 2 της Γερμανίας
Ενώ 15 χώρες, μεταξύ αυτών Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ελλάδα και Βέλγιο, πιέζουν για επιβολή κάποιας μορφής ανώτατου ορίου, αντιμετωπίζουν έντονη αντίθεση από τη Γερμανία και την Ολλανδία, τη μεγαλύτερη οικονομία-αγοραστή φυσικού αερίου της Ευρώπης και έναν σημαντικό ευρωπαϊκό κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου αντίστοιχα, που προειδοποιούν ότι ένα ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των προμηθειών. Στη γραμμή αυτή κινούνται και χώρες όπως η Δανία, η Λετονία και η Ουγγαρία.
Πριν από τη συνάντηση, η Γερμανία είχε ζητήσει να αφαιρεθούν από το κείμενο όλες οι αναφορές για ανώτατα όρια τιμών, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Reuters.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνεχιζόμενης συνεδρίασης των ηγετών στις Βρυξέλλες και εξέφρασαν την κοινή τους βούληση για μείωση των τιμών της ενέργειας και διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας, ανακοίνωσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.
«Συμφώνησαν επίσης να ενθαρρύνουν τους Γάλλους και Γερμανούς υπουργούς να συνεχίσουν να συνομιλούν μεταξύ τους, ώστε η επόμενη κοινή γαλλογερμανική συνεδρίαση να είναι πιο φιλόδοξη», πρόσθεσε το Ελιζέ.
Παρέμβαση Ντράγκι: Κοινό ταμείο, κοινές δαπάνες
O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στην ανάγκη να υιοθετηθεί πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και να γίνει πράξη η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός τάχθηκε κατά των αυτόνομων πρωτοβουλιών εκ μέρους χωρών που διαθέτουν μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο, διότι η προσέγγιση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την ενότητα της Ευρώπης.
Ο Ντράγκι τάχθηκε, επίσης, υπέρ της έγκρισης κοινών ευρωπαϊκών δαπανών, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική ύφεση. «Δεν πρόκειται για θέμα αλληλεγγύης, αλλά για προστασία της εσωτερικής αγοράς», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη να εγκριθεί ένα ισχυρό ευρωπαϊκό ταμείο, με στόχο όχι μόνο τις επενδύσεις, αλλά και τη συγκράτηση των τιμών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ