Η ισχύς της συμφωνίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών, η οποία εκπνέει στις 22 Νοεμβρίου έπειτα από τέσσερις μήνες εφαρμογής, θα πρέπει να παραταθεί κατά ένα έτος, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ που μετέχει στις διαπραγματεύσεις.
Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη ότι είναι «λογικά πεπεισμένος» πως η συμφωνία αυτή θα ανανεωθεί.
«Θα θέλαμε να ανανεωθεί και ίσως ακόμη και να επεκταθεί ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα λιπάσματα», σημείωσε απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις.
Ο ίδιος ζήτησε επίσης την ανανέωση της συμφωνίας «πέραν του κύκλου τεσσάρων μηνών». «Οφείλουμε να τη δούμε να ανανεώνεται για ένα χρόνο. Οφείλουμε να τη δούμε να ανανεώνεται ως την επόμενη συγκομιδή», σημείωσε.
Δύο συμφωνίες υπεγράφησαν στις 22 Ιουλίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ: η πρώτη που ονομάστηκε «Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά» επιτρέπει για 120 ημέρες τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών που είχαν αποκλειστεί από τον πόλεμο, ενώ η δεύτερη αποσκοπεί στην διευκόλυνση των εξαγωγών ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τις δυτικές χώρες στη Ρωσία.
Ωστόσο η Μόσχα διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να πουλήσει, παρά την συμφωνία αυτή, την παραγωγή και τα λιπάσματά της λόγω των κυρώσεων αυτών που πλήττουν κυρίως τον οικονομικό και επιμελητειακό τομέα.
Ο Γκρίφιθς σημείωσε ότι «η εξαγωγή των λιπασμάτων και των σιτηρών από τη Ρωσία είναι εξαιρετικά σημαντική για να αποφασίσουν οι αγρότες αν θα σπείρουν ή όχι».
«Μια από τις ανησυχίες που μας υπενθυμίζουν οι Ουκρανοί φίλοι μας είναι ότι οι γεωργοί θα πρέπει να ξέρουν γρήγορα αν αξίζει τον κόπο να σπείρουν για τη συγκομιδή της ερχόμενης χρονιάς», σημείωσε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και οι ομάδες του εργάζονται ενεργά για να παραταθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, κάτι το οποίο επέτρεψε να υπάρξει μείωση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του την Παρασκευή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρεμπέκα Γκρίνσπαν, που είναι γενική διευθύντρια της UNCTAD, της υπηρεσίας του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένη με το εμπόριο και την ανάπτυξη και η οποία μετείχε στη διαπραγμάτευση των συμφωνιών, και ο Γκρίφιθς αναμένεται να μεταβούν στη Μόσχα «σε περίπου μια εβδομάδα για να συναντηθούν με υψηλόβαθμους Ρώσους αξιωματούχους» για τα ζητήματα αυτά.
Οι συμφωνίες αυτές έχουν επίσης στόχο να μειωθούν οι εντάσεις στις αγορές τροφίμων και να αποφευχθεί οι φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν σοβαρές διατροφικές κρίσεις.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων μειώθηκαν για έκτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο ο δείκτης του FAO για τις τιμές των σιτηρών αυξήθηκε ελαφρά κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ