Το Κίεβο υπέβαλε επίσημα αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω του λογαριασμού του στο Telegram απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην απόφαση του Βλ. Πούτιν να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.
Η απόφαση λήφθηκε μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας.
«Είμαστε ήδη de facto μέρος του ΝΑΤΟ, ήρθε η ώρα να γίνουμε και de jure» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Λαμβάνουμε αυτό το αποφασιστικό βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ» τόνισε.
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία αλλά με άλλον Ρώσο πρόεδρο.
«Μόνο ο δρόμος της ενίσχυσης και της εκδίωξης των κατακτητών από όλα τα εδάφη μας επαναφέρει την ειρήνη. Θα περάσουμε αυτόν τον δρόμο. Πρέπει να κατοχυρώσουμε νομικά όλα όσα έχουμε πετύχει στην πραγματικότητα. Στην Ουκρανία συγκεκριμένα αποφασίζεται η τύχη της δημοκρατίας στην αντιπαράθεσή της με την τυραννία» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει την Ουκρανία
Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν την πιο σοβαρή κλιμάκωση του πολέμου από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δήλωσε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Ο Πούτιν επιστράτευσε εκατοντάδες χιλιάδες περισσότερους άνδρες, έχει εξαπολύσει επικίνδυνες πυρηνικές απειλές και τώρα προσάρτησε παράνομα ουκρανική επικράτεια. Από κοινού, αποτελούν την πιο σοβαρή κλιμάκωση από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος» τόνισε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη τύπου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Στόλτενμπεργκ διαμήνυσε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισε ότι η συμμαχία θα εστιάσει πλέον στην παροχή άμεσης βοήθειας στις ουκρανικές δυνάμεις.
Ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία έχει δικαίωμα να επανακτήσει ουκρανικά εδάφη.
«Το να αφήσουμε τον Πούτιν να κερδίσει στην Ουκρανία θα ήταν καταστροφικό για την Ουκρανία και επικίνδυνο για εμάς» συμπλήρωσε.
Ο ίδιος σημείωσε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέξει η ίδια τον δρόμο της αλλά πρόσθεσε ότι μια απόφαση για την ένταξη της πρέπει να ληφθεί ομόφωνα και από τα 30 μέλη της συμμαχίας.