Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξετάζουν να καθυστερήσουν κατά έναν χρόνο την επιβολή έκτακτου φόρου στα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, καθώς προσπαθούν να διασφαλίσουν μια συμφωνία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. διαπραγματεύονται το πακέτο μέτρων που πρότεινε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές στην ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου και ενός έκτακτου φόρου στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών.
Η τελευταία πρόταση συμβιβασμού που έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και έχει δει το Reuters προβλέπει την επιβολή του έκτακτου φόρου στα κέρδη των εταιρειών για τη χρήση του 2022 και του 2023 ή μόνο για τη χρήση του 2023 αν το επιλέξουν.
Η πρόταση της Κομισιόν προέβλεπε την επιβολή φόρου στα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών, των διυλιστηρίων και της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και λιγνίτη για τη χρήση του 2022.
«Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή για εμάς και δεν θα είναι όλοι χαρούμενοι για αυτό» ανέφερε διπλωμάτης χώρας της Ε.Ε.
Το Reuters δεν έχει πληροφορίες σχετικά με το ποιές χώρες άσκησαν πιέσεις για την καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου.
Τα κράτη αναζητούν επίσης ευελιξία για να διατηρήσουν τους δικούς τους εθνικούς φόρους, αντί να τους αντικαταστήσουν με το σχέδιο της Ε.Ε.
Χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν διαμηνύσει ότι θα επιβάλλουν έκτακτο φόρο ανεξάρτητα από το τι θα κάνει η Ε.Ε. θα είναι σε θέση να το κάνουν.
Ο φόρος της Ε.Ε. θα ισχύει για τα «πλεονάζοντα» κέρδη που είναι 20% πάνω από τον μέσο όρο των κερδών μιας εταιρείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση που έχει δει το Reuters.
Mια χώρα μπορεί επίσης αν το επιλέξει να επιβάλλει φόρο πάνω από 33% στα υπερκέρδη μιας εταιρείας για μια συγκεκριμένη δημοσιονομική χρονιά, σύμφωναμε το έγγραφο.