Με το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών φλερτάρει το γουάν, καθώς έχασε περίπου 4% τον περασμένο μήνα και οι αμυντικές κινήσεις της κινεζικής Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας δεν κατάφεραν να ανακόψουν ιδιαίτερα την πτωτική πορεία του νομίσματος.
Η υποτίμηση απειλεί να ενεργοποιήσει φυγή κεφαλαίων αποσταθεροποιώντας τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένονται περαιτέρω διορθωτικές κινήσεις για το κινεζικό νόμισμα, εκτιμούν αναλυτές που επικαλείται το Bloomberg.
Πέφτοντας 11% φέτος, το γουάν έχει τη φόρα για τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση από το 1994. Η πιο πρόσφατη πτώση αντανακλά την απόκλιση πολιτικής μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η κινεζική κεντρική τράπεζα χαλάρωσε τα επιτόκια για να στηρίξει μια οικονομία που έχει πληγεί από τους περιορισμούς του Covid και την κρίση στον κλάδο ακινήτων, ενώ η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Το γουάν δεν είναι το μόνο νόμισμα που δέχεται πιέσεις καθώς το δολάριο διαπραγματεύεται σε υψηλό εικοσαετίας. Η βρετανική λίρα υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας την περασμένη εβδομάδα έλαβε μέτρα για να παρέμβει στο γεν για πρώτη φορά από το 1998.
Η κινεζική κεντρική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες να διασφαλίσει τη σταθερότητα του γουάν ενόψει του Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος τον επόμενο μήνα, όταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εκτιμάται πως θα εξασφαλίσει τρίτη θητεία.