Ο ρυθμός και το μέγεθος της νομισματικής σύσφιξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαρτηθεί από την ικανότητά της να συγκρατεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό και να μειώσει τη διάδοση των αυξήσεων των τιμών πέρα από την ενέργεια, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Pablo Hernandez de Cos.
Οπως σημειώνει το Bloomberg, η διακοπή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια πιο παρατεταμένη και έντονη περίοδο πληθωρισμού που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με επιβράδυνση της δραστηριότητας, δήλωσε ο de Cos, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της Τράπεζας της Ισπανίας.
«Θα συνεχίσουμε να ομαλοποιούμε τη νομισματική πολιτική, με ρυθμό και μέγεθος που θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των κινδύνων προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο μας για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο De Cos τη Δευτέρα σε ομιλία του στην Αλμερία της Ισπανίας.
Ωστόσο, ο de Cos προειδοποίησε ότι η νομισματική δράση δεν πρέπει να επικεντρώνεται μόνο στον βραχυπρόθεσμο πληθωρισμό, δεδομένης της υστέρησης στον αντίκτυπο που έχει η αύξηση των επιτοκίων στις τιμές. Είπε επίσης ότι το βάθος της οικονομικής επιβράδυνσης θα είναι καθοριστικός παράγοντας στις μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, και συνεπώς στις μελλοντικές αποφάσεις νομισματικής πολιτικής.
«Οι ενέργειές μας επηρεάζουν τον πληθωρισμό πολύ σταδιακά, φτάνοντας στο μέγιστο αντίκτυπό τους μετά από περίπου δύο χρόνια», δήλωσε ο De Cos. Ακόμα κι αν ο αντίκτυπος ήταν πιο άμεσος, «μπορεί να μην είναι επιθυμητό να επιβληθεί μια υπερβολικά ταχεία σύγκλιση του πληθωρισμού στο 2%, λόγω του υπερβολικού αντίκτυπου στη δραστηριότητα και την απασχόληση που αυτό θα συνεπαγόταν».
Είναι η πρώτη φορά που ο de Cos, που θεωρείται ένας από τους πιο ήπιους αξιωματούχους της ΕΚΤ, μιλά μετά την ιστορική αύξηση των 75 μονάδων βάσης αυτού του μήνα, η οποία, όπως είπε, δικαιολογείται από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό. Αυτή η κίνηση ταιριάζει με την πρόσφατη σκληρή δράση που έλαβε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και τονίζει πώς τα «γεράκια» στη Φρανκφούρτη κυριαρχούν επί του παρόντος στη μάχη για τον περιορισμό του πληθωρισμού.