Οι Βρυξέλλες αντιμετωπίζουν πιέσεις από τουλάχιστον 10 χώρες της ΕΕ, έτσι ώστε να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου σε όλους τους προμηθευτές, με ορισμένες κυβερνήσεις να προειδοποιούν ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας θα μπορούσε να ωθήσει τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μειώσει πλήρως τις προμήθειες στην Ευρώπη.
Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα κράτη-μέλη που αντιτίθενται στην πρόταση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για εφαρμογή ανώτατου ορίου αποκλειστικά στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου περιλαμβάνουν την Ιταλία, την Πολωνία και την Ελλάδα, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Γερμανία δεν υποστηρίζει να επιβληθεί πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, επειδή ορισμένες χώρες εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτές τις προμήθειες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
«Αυτές οι χώρες εξακολουθούν να έχουν εξαρτήσεις που τις αναγκάζουν να χρησιμοποιούν αυτό το αέριο», είπε. «Οπότε θα ήταν ακατάλληλο να πούμε ότι η Γερμανία ζητά πάντα κατανόηση, αλλά τα άλλα κράτη δεν έχουν καμία».
Η Αυστρία, η οποία εξακολουθεί να εξαρτάται από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Μόσχα, παρόλο που η εξάρτηση έχει χαλαρώσει, επίσης δεν υποστηρίζει ανώτατο όριο τιμής, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Leonore Gewessler.
Η Γερμανία είναι επίσης αντίθετη σε ένα γενικό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θα έστελνε λάθος μήνυμα στην αγορά, είπε. Ο Habeck υποστηρίζει ένα «ανώτατο όριο τιμής για τις βασικές ενεργειακές ανάγκες», αλλά οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα όταν η χρήση τους υπερβαίνει ένα ορισμένο ποσό.
Παράλληλα, ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo προειδοποίησε ότι η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με «αποβιομηχάνιση και σοβαρό κίνδυνο κοινωνικών αναταραχών», λόγω της ενεργειακής κρίσης.