Ισχυρός καύσωνας δοκιμάζει την Καλιφόρνια, τους κατοίκους της, αλλά και το ηλεκτρικό της δίκτυο, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η υπερβολική επιβάρυνσή του θα οδηγήσει σε κυλιόμενα μπλακ άουτ. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες ενέργειας καλούν τους πολίτες να ενεργοποιήσουν τους θερμοστάτες και να απενεργοποιήσουν τις συσκευές τους, γράφουν οι Financial Times.
Η προειδοποίηση έρχεται λίγες μέρες μετά από το κύμα καύσωνα που «έψησε» μεγάλο μέρος των δυτικών πολιτειών. Οι προβλέψεις έκαναν λόγο για θερμοκρασίες πάνω από 43 βαθμούς Κελσίου την Τρίτη.
Η Caiso, διαχειρίστρια του ηλεκτρικού δικτύου, ζήτησε από τους πελάτες να περιορίσουν τη χρήση ρεύματος τις απογευματινές ώρες, ρυθμίζοντας τους θερμοστάτες, σβήνοντας όσα φώτα δεν χρειάζονται και αποφεύγοντας τη χρήση συσκευών και τη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων. Παρόμοια μηνύματα έχουν απευθύνει εταιρείες κοινής ωφελείας σε γειτονικές πολιτείες, όπως η NV Energy που ανήκει στην Berkshire Hathaway στη Νεβάδα.
«Τις τελευταίες μέρες είδαμε πράγματι μείωση της ζήτησης λόγω της βοήθειας όλων, αλλά τώρα χρειαζόμαστε δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερη μείωση απ' ό,τι έχουμε δει μέχρι τώρα», δήλωσε ο Elliot Mainzer, διευθύνων σύμβουλος της Caiso.
Φαίνεται πως η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων θερμοκρασιών επηρεάζει ακόμη και τα πιο πλούσια μέρη του κόσμου, γράφουν οι Financial Times. Με 3,4 τρισ. δολάρια το 2021, η οικονομία της Καλιφόρνιας είναι η μεγαλύτερη στις ΗΠΑ ξεπερνώντας ακόμη και χώρες όπως η Βρετανία, η Ινδία και η Γαλλία.
Η Καλιφόρνια βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης, βασιζόμενη στην ηλεκτρική ενέργεια για να πετύχει χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Τον περασμένο μήνα θέσπισε κανόνες για τη σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων νέων βενζινοκίνητων οχημάτων έως το 2035. Επίσης. ψήφισε νόμο για την παράταση της διάρκειας ζωής του τελευταίου πυρηνικού σταθμού της, του 2.240 MW Diablo Canyon, ως σταθερής πηγής ενέργειας μηδενικού άνθρακα.
Η ακραία ζέστη οδήγησε για τελευταία φορά σε κυλιόμενες διακοπές ρεύματος τον Αύγουστο του 2020 - για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια -, αφού το δίκτυο έφτασε στο χείλος του γκρεμού. Αιτίες θεωρήθηκαν η κλιματική αλλαγή, ο ανεπαρκής σχεδιασμός για τη μετάβαση στην αιολική και ηλιακή ενέργεια και ζητήματα εμπορίας.
Ο Γκάβιν Νιούσομ, κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, δήλωσε ότι παρόλο που από τότε η πολιτεία έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης 4.000 MW στο δίκτυο, η φετινή επιδείνωση οφείλεται στις συνθήκες ξηρασίας, που περιορίζουν τη διαθεσιμότητα υδροηλεκτρικής ενέργειας, και στη διάρκεια του κύματος καύσωνα.