Η Ευρωπαϊκή Ένωση σταθμίζει μέτρα για την ενέργεια, όπως ανώτατα όρια στις τιμές φυσικού αερίου για να ελέγξει το ενεργειακό κόστος.
Οι ηγέτες της ΕΕ δέχονται αυξανόμενη πίεση για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών πριν από τον χειμώνα, αφού η Gazprom αποφάσισε να μη θέσει ξανά σε λειτουργία τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρηση. Οι υπουργοί Ενέργειας πρόκειται να συζητήσουν την Παρασκευή τη μορφή προγραμματισμένης έκτακτης παρέμβασης στην αγορά, θυμίζει το Bloomberg.
Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη συνάντηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί επίσης επιλογές για την υπαγωγή της ολλανδικής Title Transfer Facility (TTF) -της εικονικής αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί τον κύριο δείκτη που χρησιμοποιείται για τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια στην Ευρώπη- σε χρηματοπιστωτική εποπτεία, ώστε να αποφευχθεί η κερδοσκοπία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που είδε το Bloomberg News τη Δευτέρα.
«Το premium τιμής μεταξύ των δεικτών του TTF και του ευρωπαϊκού LNG που παραδίδεται από πλοία έχει διευρυνθεί σημαντικά, δημιουργώντας ερωτήματα σχετικά με την αντιπροσωπευτικότητά του ως δείκτη για τη σύνδεση των συμβολαίων σε ολόκληρη την ΕΕ-27», ανέφερε η Επιτροπή στο έγγραφο.
Οι επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη δημιουργία ενός πρόσθετου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς για τη διασφάλιση καλύτερης λειτουργίας της αγοράς με λιγότερη αστάθεια, σύμφωνα με τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ. Μια άλλη δυνατότητα είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πλατφόρμας συναλλαγών για το LNG.
Ως έσχατη λύση σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού στην Ευρώπη, η ΕΕ θα μπορούσε επίσης να εξετάσει την προσωρινή σύνδεση του TTF με τον δείκτη αναφοράς στην Ασία (JKM) ως δυναμικό ανώτατο όριο τιμής. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε τη χρήση άλλων κόμβων ή μηχανισμών για την κατανομή φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, ανέφερε η Επιτροπή στο έγγραφο.
«Σε αυτή την κατάσταση, η JKM θα γίνει η παγκόσμια τιμή για το διεθνές φυσικό αέριο για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε η Επιτροπή. «Η αγορά χονδρικής θα καθορίζεται επομένως από την προσφορά/ζήτηση LNG».
Οι τιμές φυσικού αερίου
Σε ένα σημείωμα για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, η ΕΕ περιέγραψε δύο πιθανά μέσα: ανώτατο όριο τιμών για το εισαγόμενο φυσικό αέριο και διαφορετική τιμολόγηση κατά τη διάρκεια έκτακτης ανάγκης στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από διακοπές εφοδιασμού. Αυτές οι προτάσεις θα συζητηθούν με εμπειρογνώμονες από τα κράτη-μέλη σε μια τεχνική συνάντηση στις 7 Σεπτεμβρίου.
Ειδικότερα, το δεύτερο πιθανό μέσο για διαφορετική τιμολόγηση προβλέπει σύμφωνα με τους Financial Times τον διαχωρισμό των κρατών μελών σε «πράσινες» και «κόκκινες» ζώνες, ανάλογα με το πόσο εκτεθειμένη είναι μια περιοχή στις διαταραχές στην προμήθεια φυσικού αερίου. Η Κομισιόν θα μπορούσε να επιβάλλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην «κόκκινη» ζώνη ενώ στην πράσινη θα παρέμεναν υψηλότερες διευκολύνοντας τις ροές προς τις χώρες που βρίσκονται στο «κόκκινο».
Ένα τέτοιο μέτρο θα περιόριζε τον αντίκτυπο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά θα ήταν πολύπλοκο να εφαρμοστεί και θα απαιτούσε μεγάλο συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών, σημειώνεται σε έγγραφο που έχουν δει οι F.T.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν πεπεισμένη ότι θα έπρεπε να υπάρξει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο. Ωστόσο, διπλωμάτες λένε ότι τα κράτη-μέλη παραμένουν διχασμένα σχετικά με μια τέτοια κίνηση, φοβούμενα ότι θα οδηγήσει σε πλήρη διακοπή των ρωσικών ροών.
Στο έγγραφο, η Κομισιόν τόνισε ότι ενώ η Ρωσία έχει ήδη μειώσει απότομα τις αποστολές προς την ΕΕ, αυτή η επιλογή θα πρέπει να εξεταστεί μόνο εάν το μπλοκ είναι έτοιμο να αποδεχθεί πλήρη διακοπή των ροών.
«Το ανώτατο όριο τιμής θα πρέπει να σχεδιαστεί με τρόπο ώστε η Ρωσία να βρίσκεται σε χειρότερη θέση, σε περίπτωση διακοπής παράδοσης φυσικού αερίου από το να συμμορφώνεται με το ανώτατο όριο τιμής», ανέφερε η Επιτροπή στο έγγραφο. «Δεδομένου ότι την προηγούμενη δεκαετία (2010/2020) οι τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου κυμαίνονταν μεταξύ 5 ευρώ και 35 ευρώ/MWh, οποιοδήποτε ανώτατο όριο πάνω από αυτό το επίπεδο θα εξασφάλιζε ότι η Ρωσία θα είναι πάνω από το οριακό κόστος παραγωγής της».
Φον ντερ Λάιεν: Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια σαν όπλο
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο κόβοντας την προσφορά και χειραγωγώντας την αγορά ενέργειας.
«Θα αποτύχει. Η Ευρώπη θα υπερισχύσει» έγραψε στο Twitter η Φον ντερ Λάιεν.
«Η Κομισιόν ετοιμάζει προτάσεις για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να ανταπεξέλθουν στις υψηλές τιμές ενέργειας» έγραψε στον λογαριασμό της στο Twitter.
Η ίδια σημείωσε ακόμα ότι η πρόταση της Κομισιόν θα έχει στόχο:
*τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
*την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου
*στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών και επιχειρήσεων
*στήριξη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας