Για αρκετά χρόνια θα χρειαστεί να μεριμνήσει για ενέργεια η Ευρώπη, προειδοποιεί ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden, καθώς η τρέχουσα κρίση πιθανώς θα διαρκέσει περισσότερο από τον προσεχή χειμώνα, προσθέτει.
Η πρόβλεψη του επικεφαλής της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου ακολουθεί τις περαιτέρω περικοπές στις ρωσικές προμήθειες, που οδήγησαν τις τιμές χονδρικής σε νέο ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, απειλώντας με βαθιά ύφεση την οικονομία, γράφουν οι Financial Times.
Η ενεργειακή κρίση, δήλωσε, θα δοκιμάσει την αλληλεγγύη των κρατών-μελών της ΕΕ, καθώς οι κυβερνήσεις αναζητούν τρόπους να διατηρήσουν ενεργές τις βασικές βιομηχανίες τους σ' ένα μέλλον χωρίς πρόσβαση στο ρωσικό αέριο.
Οι πιέσεις στον ενεργειακό εφοδιασμό δεν θα ήταν δυνατόν να περιοριστούν «σε μόλις έναν χειμώνα», πρόσθεσε. «Πιθανότατα θα έχουμε αρκετούς χειμώνες όπου θα πρέπει να βρούμε κάποιες λύσεις, μέσω εξοικονόμησης για καλύτερη αποδοτικότητα, μέσω διακοπών στην παροχή και μιας πολύ πολύ γρήγορης δημιουργίας εναλλακτικών λύσεων», είπε. «Το ότι θα είναι εύκολο ή θα τελειώσει, νομίζω ότι ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας, ας το ξεχάσουμε».
Η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκε σχεδόν κατά ένα τρίτο την περασμένη εβδομάδα, σε πάνω από 343 ευρώ ανά μεγαβατώρα την Παρασκευή, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έσπευσαν να εξασφαλίσουν προμήθειες ενόψει του χειμώνα. Πρόκειται για τιμές τουλάχιστον 30 φορές υψηλότερες από τις αντίστοιχες προ διετίας και υπερδεκαπλάσιες από τις τρέχουσες στις ΗΠΑ.
Tελευταία εξέλιξη σήμερα Δευτέρα, που η φινλανδική εταιρεία κοινής ωφέλειας Fortum ζήτησε περισσότερη υποστήριξη από τη φινλανδική κυβέρνηση, τον κύριο μέτοχό της, αφού οι εξασφαλίσεις που χρειαζόταν για την αντιστάθμιση των αυξανόμενων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ σε μια εβδομάδα.
Ο Van Beurden προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις στο πλαίσιο εκδήλωσης στη Νορβηγία για την έναρξη μιας νέας συμφωνίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα μεταξύ των κολοσσών Shell, Total και Equinor και του νορβηγικού ομίλου λιπασμάτων Yara.
Τις ίδιες προειδοποιήσεις, ωστόσο, επανέλαβε και ο διευθύνων σύμβουλος της Total Πατρίκ Πουγιανέ.
«Η συμβολή μου προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ότι πρέπει να σκεφτούν πώς θα τα καταφέρουν χωρίς ρωσικό αέριο», είπε. «Υπάρχει αρκετή ενέργεια στον πλανήτη, ώστε να τα καταφέρουν».
Οι τρεις εταιρείες πετρελαίου συμφώνησαν να δεσμεύσουν τις εκπομπές από τις εγκαταστάσεις της Yara στην Ολλανδία και να τις αποθηκεύσουν κάτω από τον βυθό στα ανοιχτά των ακτών της Νορβηγίας, στην πρώτη εμπορική συμφωνία για τη διασυνοριακή μεταφορά και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.