Οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευθεί σε μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει παγιδεύσει αρκετές πλουσιότερες χώρες σε έναν κύκλο ανόδου των τιμών, τονίζει σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον δήλωσε ότι ο πόλεμος στην Ανατολική Ευρώπη θα πλήξει πολλές χώρες με μια αύξηση στους λογαριασμούς για τα τρόφιμα πάνω από το 1% του ετήσιου ΑΕΠ, ενώ άλλες θα αποτύχουν να συγκρατήσουν τον αντίκτυπο και θα βυθιστούν σε μια κανονική κρίση χρέους.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, ο Λίβανος είναι η χώρα που επλήγη περισσότερο, μετά την έκρηξη σε αποθήκη σιτηρών στη Βηρυτό πριν από δύο χρόνια που έχει καταστήσει πολύ πιο δύσκολη τη διανομή καλαμποκιού και σιταριού στους 6,8 εκατομμύρια κατοίκους της.
Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έφτασε στο 332% στο Λίβανο, στο 255% στη Ζιμπάμπουε και στο 155% στη Βενεζουέλα. Η Τουρκία ακολουθεί τέταρτη με 94%.
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών, για να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών από ουκρανικά λιμάνια βοήθησε στη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων.
Τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας έδειξαν μια δραματική αντιστροφή των τιμών στα δημητριακά στις παγκόσμιες αγορές από τον Ιούνιο και μια απότομη πτώση των τιμών των άλλων γεωργικών προϊόντων σε επίπεδα κοντά σε αυτά που παρατηρήθηκαν πέρυσι.