H απότομη άνοδος των επιτοκίων, ο έντονος πληθωρισμός και η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση οδηγούν στην πεποίθηση ότι η παγκόσμια οικονομία οδεύει προς την ύφεση.
Οπως σημειώνει το Reuters, είναι ένας κίνδυνος που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ έχουν αναγνωρίσει ακόμα και αν καμία δεν το θεωρεί βασικό σενάριο. Ο επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ απορρίπτει την ιδέα.
Ο Paul O'Connor, επικεφαλής της ομάδας περιουσιακών στοιχείων στην Janus Henderson, σημειώνει ότι από το 1955 «η οικονομία των ΗΠΑ είχε πάντα ύφεση μέσα σε δύο χρόνια από κάθε τρίμηνο κατά το οποίο ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 4% και η ανεργία κάτω από 5%, όπως είναι σήμερα».
Ακολουθούν ορισμένοι βασικοί δείκτες κινδύνου ύφεσης:
1/ Καμπύλη αποδόσεων των Treasuries
Η καμπύλη αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων έχει ιστορικό πρόβλεψης υφέσεων, ειδικά όταν οι αποδόσεις του 2ετούς είναι υψηλότερα από αυτές του 10ετούς. Η καμπύλη απόδοσης 2ετούς και 10ετούς έχει αντιστραφεί πριν από κάθε μία από τις τελευταίες 10 υφέσεις των ΗΠΑ.
Η απόκλιση απόδοσης μεταξύ των δύο λήξεων είναι περίπου -20 μονάδες βάσης και πρόσφατα ήταν η πιο ανεστραμμένη από το 2000.
Οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια. Η Fed μόλις προχώρησε σε μια δεύτερη αύξηση 75 μονάδων βάσης την Τετάρτη, για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό 9,1%.
2/ Gas-flation
Ορισμένοι επενδυτές συνδέουν τους παγκόσμιους κινδύνους ύφεσης με τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Το ΔΝΤ λέει ότι μια πλήρης διακοπή της προσφοράς στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους και μια ακόμη πτώση 30% στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου θα οδηγούσε την ανάπτυξη της Ευρώπης και των ΗΠΑ σχεδόν στο μηδέν.
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί στο 2% το 2023, προειδοποιεί, ένα επίπεδο που ουσιαστικά ισοδυναμεί με ύφεση δεδομένης της πληθυσμιακής αύξησης και της ανάγκης των φτωχών χωρών για ταχύτερη επέκταση.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί κατά 180% ήδη φέτος.
Μια «πληθωριστική ύφεση» στην Ευρώπη φέτος θα μεταδοθεί προς τα έξω, δήλωσε η εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων PIMCO, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν το ένα τρίτο των εξαγωγών τους στην Ευρώπη και εξαρτώνται από τους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 25% των εισαγωγών τους.
3/ Τα σοκ του PMI
Οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών είναι αξιόπιστοι προγνωστικοί παράγοντες για τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τα αποθέματα, τις παραγγελίες και επομένως τη μελλοντική ανάπτυξη. Έτσι, η αναπάντεχη συρρίκνωση των τιμών PMI των ΗΠΑ και της ευρωζώνης του Ιουλίου πυροδότησε τη στροφή των επενδυτών προς την ασφάλεια των ομολόγων.
Για τους αναλυτές της Citi, οι PMI του Ιουλίου επιβεβαιώνουν ότι η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση, με την ευρωζώνη να μην απέχει πολύ.
Στους παγκόσμιους δείκτες PMI, τα υψηλότερα αποθέματα συνήθως σηματοδοτούν βραδύτερη ανάπτυξη, ειδικά εάν συνοδεύονται από πτώση νέων παραγγελιών. Η Goldman Sachs σημείωσε ότι αυτός ο δείκτης έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 αυτό τον μήνα.
4/ Οι τιμές των εμπορευμάτων
Ο χαλκός, ένας αναπτυξιακός μοχλός, υποχωρεί κατά 22% φέτος.
Η Standard Chartered δήλωσε ότι οι φόβοι για ύφεση είχαν προκαλέσει πτώση στις τιμές των βασικών μετάλλων και είχε αναθεωρήσει καθοδικά τις προβλέψεις της.
Οι τιμές του αργού Brent υποχωρούν επίσης για δύο διαδοχικούς μήνες.
5/ Εταιρικά ομόλογα «junk»
Το κόστος χρηματοδότησης για εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση ή «σκουπίδια» των ΗΠΑ είναι λίγο κάτω από το 8%, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί φέτος, ενώ στις αγορές του ευρώ, οι αποδόσεις έχουν εκτοξευθεί στο 6,4% από 2,8% στις αρχές του 2022.
6/ Καμία εμπιστοσύνη
Ο δείκτης Economic Surprise της Citi, που μετρά τον βαθμό στον οποίο τα δεδομένα ξεπερνούν ή δεν είναι σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις, υποχωρεί απότομα για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι κινήσεις εμπιστοσύνης των καταναλωτών είναι επίσης ιδιαίτερα αξιοσημείωτες. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του αμερικανικού Conference Board υποχώρησε σε χαμηλό σχεδόν 1-1/2 έτους τον Ιούλιο, ενώ το κλίμα στη Γερμανία θα χτυπήσει άλλο ένα χαμηλό ρεκόρ τον Αύγουστο, σύμφωνα με πρόβλεψη έρευνας.
«Το Νο 1 σημείο είναι η εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αντικατοπτρίζοντας την επιδείνωση της αγοραστικής δύναμης», δήλωσε ο CIO της Indosuez Wealth Management, Vincent Manuel.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, επί του παρόντος γύρω στο 50, πλησιάζει σε «επίπεδα ύφεσης», πρόσθεσε.