Στον χάρτη Μπαχτσελί, με τον οποίο φωτογραφήθηκε ο ακροδεξιός κυβερνητικός εταίρος του προέδρου Ερντογάν, παρουσιάζοντας ελληνικά νησιά του Αιγαίου ως τουρκικά αναφέρεται δημοσίευμα στη Welt. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Καρολίνα Ντρίτεν, σχολιάζει πως «Ελλάδα και Τουρκία δύσκολα θα βρουν λύση από μόνες τους» στη μεταξύ τους διαμάχη: «Χρειάζεται ένας διαμεσολαβητής που να θεωρείται και από τις δύο πλευρές αμερόληπτος σε επαρκή βαθμό - αλλά ποιος; Το ΝΑΤΟ είναι η προφανής επιλογή ως ένα κοινό πλαίσιο».
Welt: «Ελλάδα και Τουρκία δύσκολα θα βρουν λύση από μόνες τους»
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα «το ΝΑΤΟ βλέπει τον εαυτό του καθαρά ως αμυντική και όχι ως πολιτική συμμαχία. Δεν υπάρχουν κυρώσεις κατά μεμονωμένων μελών, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται ομόφωνα. Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να αποβληθεί από τη συμμαχία από τη στιγμή που έχει γίνει μέλος της. (…) Σκοπός του ΝΑΤΟ είναι η υπεράσπιση των μελών του έναντι εξωτερικών απειλών. Δεν έχει σχεδιαστεί για την επίλυση εσωτερικών διαφορών - μια αδυναμία που δεν μπορεί να λυθεί άμεσα χωρίς δομικές μεταρρυθμίσεις».
Αναφερόμενη και στον ρόλο της Γερμανίας εν μέσω της ελληνοτουρκικής έντασης, γράφει: «Ο καγκελάριος Σολτς κάλεσε πρόσφατα την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση. Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει συνεπή στάση απέναντι στην συγκρουσιακή πορεία της Τουρκίας. Ταυτόχρονα όμως είναι σημαντικό να μην αποξενωθεί ο Ερντογάν. Με το προσωρινό βέτο που άσκησε στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε τα μέσα με τα οποία είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει τα συμφέροντά του. Επιπλέον, ένας μεσολαβητής μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θα πρέπει να γίνει αποδεκτός και από τις δυο πλευρές. Κάτι τέτοιο θα ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση ισορροπίας για τη Γερμανία. Όμως η εναλλακτική να αφήσουμε τη διαμάχη αυτή να αποδυναμώσει το ΝΑΤΟ μελλοντικά φαίνεται για την ώρα να είναι η χειρότερη επιλογή».
Η Γερμανία χρειάζεται νέους μετανάστες
H έλλειψη προσωπικού έχει γονατίσει τα γερμανικά αεροδρόμια
Η έλλειψη προσωπικού στη Γερμανία έχει φέρει στα όριά τους αεροδρόμια, εστιατόρια και πισίνες. Για πρώτη φορά η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες που έχει προκαλέσει η έλλειψη προσωπικού. H Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως «όταν η εναέρια κυκλοφορία σχεδόν σταμάτησε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι αναζήτησαν νέες θέσεις εργασίας και τώρα λείπουν. Στις χώρες του νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία ή η Ελλάδα, τα πράγματα πήγαν καλύτερα: εκεί το κράτος κατάφερε να σώσει το προσωπικό των αεροδρομίων από την κρίση. Και τώρα είναι κρίμα που πρέπει όλοι αυτοί να περιμένουν τις πτήσεις από τη Γερμανία και τις υπόλοιπες χώρες, οι οποίες προσγειώνονται με καθυστέρηση λόγω του χάους εκεί»..
Kαι σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω των κενών θέσεων είναι μόνο η πρόγευση όσων πρόκειται να ακολουθήσουν. Όπως επισημαίνει, «όλοι οι εμπειρογνώμονες συμφωνούν ότι η κατάσταση στην αγορά εργασίας θα επιδεινωθεί σύντομα και παντού». Ποια είναι όμως η λύση για το Spiegel; Μία νέα μετανάστευση: τουλάχιστον 400.000 άνθρωποι θα πρέπει να έρχονται στη Γερμανία κάθε χρόνο για να αντισταθμίσουν τη δημογραφική συρρίκνωση. «Μέχρι στιγμής η Γερμανία δυσκολεύεται να προσελκύσει εργαζομένους - και να τους κρατήσει. Κατά τη διάρκεια της Ευρωκρίσης, ορδές νέων Ισπανών και Ελλήνων ήρθαν στη Γερμανία σε αναζήτηση εργασίας. Ωστόσο μόνο λίγοι απ' αυτούς έμειναν. Οι περισσότεροι επέστρεψαν στη χώρα τους, επειδή η γλώσσα τούς φάνηκε πολύ δύσκολη και η χώρα πολύ κρύα – και αυτό όχι μόνο από κλιματολογικής άποψης. Μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον για τη Γερμανία είναι περιορισμένο», παρατηρεί το Spiegel.
Αξιωματικός «ένοχος» για τρομοκρατικά σχέδια
Ο Φράνκο Α. στο δικαστήριο
Για πρώτη φορά στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας δικαστήριο καταδικάζει εν ενεργεία αξιωματικό σε 5,5 χρόνια φυλάκισης επειδή σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις. «Οι ένοπλες δυνάμεις, η Bundeswehr, πρέπει τώρα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους», γράφει η Süddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας πως «αυτή η δίκη έφερε στην επιφάνεια μία άβυσσο: για συντροφικότητα μεταξύ αξιωματικών που αμφισβητούν τη Δημοκρατία, για όπλα που κλέβουν από τον στρατό και τα κρύβουν σε αποθήκες. Για αξιωματικούς που μένουν ενωμένοι και σιωπούν ό,τι κι αν συμβεί. Για αξιωματικούς που έχουν δικτυωθεί και ενεργούν με μεγάλη ταχύτητα. Ο κατηγορούμενος προτίμησε να περάσει περισσότερο χρόνο στη φυλακή από το να αποκαλύψει πού και με ποιον είχε κρύψει τα όπλα του - τα οποία ενδεχομένως να πάρει πίσω αργότερα, μετά τη αποφυλάκισή του. Και το δίκτυό του λειτουργεί. Μια ανησυχητική σκέψη», σχολιάζει.
Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου, «στην πραγματικότητα, το δικαστήριο δεν ήθελε να κινήσει τη διαδικασία κατά του Φράνκο A., ωστόσο το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο το υποχρέωσε. (…) Σε αυτή τη δίκη έγινε ξεκάθαρο ότι κάποιος που εκφράζεται ωραία, χαιρετά φιλικά την αρραβωνιαστικιά του και έχει μοντέρνο κούρεμα δεν είναι λιγότερο επικίνδυνος από έναν κλασικό ακροδεξιό που δείχνει ξεκάθαρα τις απόψεις του. Το δικαστήριο το κατάλαβε αυτό. Τώρα θα ήταν καλό να το συνειδητοποιήσει και η Bundeswehr και να δράσει με συνέπεια».
ΠΗΓΗ:DW