Χιλιάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε, μερικές ώρες μετά τον διορισμό του ως προσωρινού προέδρου, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Το πλήθος υπερφαλάγγισε τις δυνάμεις της τάξης και εισήλθε στο κτίριο, προκειμένου να υψώσει σημαίες της χώρας, ενώ η αστυνομία και ο στρατός προσπάθησαν να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων και κανονιών εκτόξευσης νερού.
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής είχε ανακοινώσει τον διορισμό από τον αρχηγό του κράτους Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, που διέφυγε στις Μαλδίβες, του Βικρεμεσίνγκε ως προσωρινού προέδρου.
Σε τηλεοπτικό διάγγελμα, ο Βικρεμασίνγκε ζήτησε από τον στρατό και την αστυνομία να αποκαταστήσουν την τάξη, όμως οι στρατιώτες υποχωρούσαν και άφηναν τις πόρτες του κτιρίου ανοικτές στους διαδηλωτές.
"Διέταξα τους στρατιωτικούς διοικητές και τον αρχηγό της αστυνομίας να κάνουν ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσουν την τάξη", δήλωσε ο πρωθυπουργός. Οι διαδηλωτές "θέλουν να με εμποδίσουν να εκπληρώσω τα καθήκοντά μου ως προσωρινός πρόεδρος", πρόσθεσε. "Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία".
"Δεν μπορούμε να σκίσουμε το Σύνταγμά μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους φασίστες να καταλάβουν την εξουσία. Πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την απειλή στη δημοκρατία", είπε και πρόσθεσε πως τα δημόσια κτίρια που έχουν καταληφθεί από τους διαδηλωτές πρέπει να παραδοθούν στο κράτος.
Νωρίτερα σήμερα, η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η αστυνομία επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας στην επαρχία που περιλαμβάνει την πρωτεύουσα Κολόμπο. Αυτό όμως δεν απέτρεψε χιλιάδες διαδηλωτές να συγκεντρωθούν μπροστά στα γραφεία του πρωθυπουργού. Εξάλλου, διαδηλωτές παρεμπόδισαν τη λειτουργία του κυριότερου δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου.
Ένας άγνωστος άνδρας εισέβαλε στο στούντιο του δικτύου Rupavahini στη διάρκεια ζωντανής εκπομπής και έδωσε εντολή να μεταδίδονται μόνο ειδήσεις σχετικές με τις διαδηλώσεις. Η μετάδοση της εκπομπής διακόπηκε και στη θέση της μεταδόθηκε μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοτομπάγια Ρατζαπάξα είχε υποσχεθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι θα παραιτούνταν σήμερα.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Η Σρι Λάνκα, που έχει βυθιστεί σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λίγες ώρες μετά τη φυγή του προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε.
«Αφού ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα, κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση στη χώρα», δήλωσε ο Ντινούκ Κολομπάζ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού.
Η αστυνομία ανακοίνωσε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας επ' αόριστον στη δυτική επαρχία αυτή, που περιλαμβάνει και την πρωτεύουσα Κολόμπο, με στόχο να περιοριστούν οι διαδηλώσεις.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού, με τις δυνάμεις της τάξης να απαντούν κάνοντας χρήση δακρυγόνων, σε μια προσπάθεια να τους εμποδίσουν να εισβάλουν σε αυτό.
«Γίνονται διαδηλώσεις μπροστά από το γραφείο του πρωθυπουργού στο Κολόμπο και χρειαζόμαστε την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας για να ελέγξουμε την κατάσταση», εξήγησε αξιωματούχος της αστυνομίας.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η αστυνομία έχει λάβει εντολή να καταστέλλει τις διαδηλώσεις που εμποδίζουν τη λειτουργία του κράτους.
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα έφτασε σήμερα στις Μαλδίβες αφού εγκατέλειψε τη χώρα του με στρατιωτικό αεροσκάφος, όταν πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του το Σάββατο και αναμένεται να ανακοινώσει αργότερα την παραίτησή του.
Ο 73χρονος πρόεδρος, που έχει δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί και ο οποίος προσπάθησε μάταια να διαφύγει από τη χώρα του και χθες Τρίτη, απογειώθηκε νωρίς σήμερα από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο μαζί με τη σύζυγό του και έναν σωματοφύλακα με ένα Antonov-32, ανακοίνωσαν μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης.
Αξιωματούχος του αεροδρομίου του Μαλέ, πρωτεύουσας των Μαλδίβων, επεσήμανε περίπου στη 01:30 σήμερα τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε και οι τρεις επιβαίνοντες μεταφέρθηκαν υπό αστυνομική συνοδεία σε άγνωστη προς το παρόν τοποθεσία.
Σύμφωνα με πηγές από το αεροδρόμιο του Κολόμπο, το αεροσκάφος παρέμεινε επί περισσότερη από μία ώρα στον διάδρομο απογείωσης, αναμένοντας να λάβει άδεια να προσγειωθεί στις Μαλδίβες.
«Υπήρξαν στιγμές έντασης, αλλά τελικά όλα τελείωσαν καλά», δήλωσε ο αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Νωρίτερα, μέλη της υπηρεσίας μετανάστευσης είχαν πραγματοποιήσει έλεγχο με ταπεινωτικό τρόπο στον Ρατζαπάξα στο αεροδρόμιο του Κολόμπο. Κάποιοι συνεργάτες του είχαν προσπαθήσει να φυγαδεύσουν τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Αυτό το πλοίο είχε μεταφέρει το Σάββατο τον Ρατζαπάξα από το προεδρικό μέγαρο, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές, προς το λιμάνι Τρινκομαλέε, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Σρι Λάνκα.
Σαλόνι VIP
Στη συνέχεια ο Ρατζαπάξα έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο με ελικόπτερο.
Όμως χθες Τρίτη αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης του αρνήθηκαν την πρόσβαση στο σαλόνι VIP, την ώρα που ο πρόεδρος επιθυμούσε να αποφύγει να βρεθεί στην αίθουσα αναχωρήσεων, φοβούμενος την αντίδραση των πολιτών.
Καθώς δεν έχει ακόμη παραιτηθεί, κάτι που έχει υποσχεθεί να πράξει σήμερα, με στόχο «την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», ο Ρατζαπάξα έχει ακόμη προεδρική ασυλία.
Ο πρόεδρος και η σύζυγός του πέρασαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη σε στρατιωτική βάση κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, αφού εμποδίστηκαν να επιβιβαστούν σε τέσσερις πτήσεις για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ο νεότερος αδελφός του Μπάζιλ, που παραιτήθηκε τον Απρίλιο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και έχει και την αμερικανική υπηκοότητα, εμποδίστηκε και αυτός να εγκαταλείψει τη χώρα την Τρίτη από εργαζόμενους της υπηρεσίας μετανάστευσης, που ανησυχούσαν για την αντίδραση των πολιτών, εάν τον άφηναν να φύγει.
Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα άφησε πίσω του κατά τη διαφυγή του μια βαλίτσα γεμάτη έγγραφα και 17,85 εκατ. ρουπίες (49.000 ευρώ) σε μετρητά.
Η πολιτική δυναστεία των Ρατζαπάξα κυριάρχησε στα πολιτικά πράγματα της Σρι Λάνκα από τα χρόνια του 2000 ως τον Απρίλιο, όταν οι διαδηλώσεις των πολιτών που πυροδότησαν οι τεράστιες ελλείψεις καυσίμων και τροφίμων ξέφυγαν από κάθε έλεγχο.
Νωρίς σήμερα ο Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, δραπέτευσε από τη χώρα με στρατιωτικό αεροσκάφος που προσγειώθηκε στις Μαλδίβες. Η αποχώρησή του σημαίνει ότι κανένα μέλος της οικογένειας δεν απομένει πλέον σε θέση εξουσίας.
Ο αρχηγός του κράτους ορκιζόταν μόλις τον περασμένο μήνα πως θα παρέμενε στο αξίωμά του ως το τέλος της θητείας του, το 2024, παρά τον λαϊκό ξεσηκωμό. Όμως χιλιάδες πολίτες εισέβαλαν στην επίσημη κατοικία του προέδρου το Σάββατο, αναγκάζοντάς τον να τραπεί σε φυγή, να κρυφτεί, προτού εντέλει δεχθεί να υποβάλει την παραίτησή του.
Αναμένεται να επιβεβαιώσει πως εγκαταλείπει την εξουσία εντός της ημέρας.
Ο 73χρονος πρόεδρος, ο άλλοτε πανίσχυρος υπουργός Άμυνας, είχε ήδη προσπαθήσει να φύγει από τη χώρα την Τρίτη, όταν διώχτηκε ταπεινωτικά από το διεθνές αεροδρόμιο του Κολόμπο. Τελικά, στρατιωτικό αεροσκάφος Αντόνοφ An-32 απογειώθηκε νωρίς σήμερα (τοπική ώρα· χθες Τρίτη το βράδυ ώρα Ελλάδας) μεταφέροντας τον ίδιο, τη σύζυγό του κι έναν σωματοφύλακα, δήλωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών μετανάστευσης.
«Έπρεπε να γίνει αυτό μια μέρα», σχολίασε 73χρονος διαδηλωτής, συνταξιούχος μηχανικός, καθώς περιπλανιόταν στους χώρους της επίσημης κατοικίας του πρωθυπουργού, όπου διέμενε μέχρι πρότινος ο Μαχίντα Ρατζαπάξα, μεγαλύτερος αδελφός και προκάτοχος του νυν προέδρου. Πλέον, το κτίριο έχει καταληφθεί από διαδηλωτές.
«Λήστεψαν τα πάντα από τον λαό», είπε ο εβδομηντάρης, όμως αφού η δυναστεία των Ρατζαπάξα, διαβόητη για τον νεποτισμό της, πλέον εγκαταλείπει την εξουσία, «θα γίνουμε η καλύτερη χώρα στον κόσμο στο κοντινό μέλλον», διαβεβαίωσε.
Ο πρωθυπουργός Μαχίντα Ρατζαπάξα παραιτήθηκε τον Μάιο, κατά συνέπεια ο γιος του Γιοσίντ έπαψε να είναι προσωπάρχης του. Ο άλλος του γιος, ο Ναμάλ, ο μεγαλύτερος αδελφός του Τσαμάλ και τα νεότερα αδέλφια του Μπάζιλ και Σασίντρα εγκατέλειψαν τους υπουργικούς τους θώκους τον Απρίλιο.
Το κράτος της Ασίας δεν έχει πλέον παρά ελάχιστα δολάρια για τις εισαγωγές καυσίμων, κήρυξε για πρώτη φορά στην ιστορία του στάση πληρωμών στο εξωτερικό του χρέος ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο πληθωρισμός έφθασε το 54,6% τον περασμένο μήνα κι αναμένεται να ανέβει ακόμη ψηλότερα, ενώ σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις έκλεισαν για να εξοικονομούνται καύσιμα.
Η Σρι Λάνκα, η άλλοτε Κεϋλάνη, βιώνει την πιο σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση από την ανεξαρτησία της το 1948. Η κατάσταση δεν συγκρίνεται ούτε καν με την περίοδο του βάρβαρου εμφυλίου πολέμου με τους αυτονομιστές Τίγρεις των Ταμίλ, που συνέτριψε ο στρατός υπό την ηγεσία του Γκοταμπάγια Ρατζαπάξα, άλλοτε στρατιωτικού, την εποχή υπουργού Άμυνας, το 2009.
Η τρέχουσα κρίση αποδίδεται κυρίως στην πανδημία του νέου κορωνοϊού, που σακάτεψε τον τουριστικό τομέα και στράγγιξε τα εμβάσματα των μεταναστών στο εξωτερικό. Οι περικοπές φόρων που προώθησαν οι Ρατζαπάξα άνοιξαν πελώρια τρύπα στα έσοδα του κράτους, ενώ η απαγόρευση των χημικών λιπασμάτων έπληξε επίσης τον πρωτογενή τομέα, προτού αρθεί.
Οι συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προκειμένου να συναφθεί δανειακή συμφωνία δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν παρά αργότερα φέτος ή στις αρχές της νέας χρονιάς, γεγονός που ώθησε την κυβέρνηση να ζητήσει περισσότερη βοήθεια από τη γειτονική Ινδία και από την Κίνα.
Το κοινοβούλιο αναμένεται να εκλέξει μεταβατικό πρόεδρο την 20ή Ιουλίου.
Ο πρωθυπουργός Ρανίλ Ουικρεμεσίνγκε έχει επίσης προσφερθεί να παραιτηθεί. Εάν το κάνει, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου θα αναλάβει υπηρεσιακός πρόεδρος για μερικές ημέρες, δυνάμει του Συντάγματος, ωσότου διεξαχθούν εκλογές.
Η Σρι Λάνκα έχει εισέλθει «σε αχαρτογράφητα εδάφη, ποτέ δεν είχαμε δει τέτοιο επίπεδο αστάθειας» στη χώρα, συνοψίζει ο Μπαβάνι Φονσέκα, αναλυτής στο ινστιτούτο μελετών Centre for Policy Alternatives του Κολόμπο.
«Αν δεν παραιτηθούν τόσο ο πρόεδρος όσο και ο πρωθυπουργός, πρέπει να αναμένουμε παρατεταμένη αστάθεια. Όσα έχουμε δει μέχρι τώρα δεν θα είναι τίποτα σε σύγκριση με το τι θα μπορούσε να συμβεί», προειδοποιεί.
Όσο ακόμη δεν έχει παραιτηθεί, όπως υποσχέθηκε να κάνει σήμερα για να υπάρξει «ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας», ο κ. Ρατζαπάξα απολαμβάνει ακόμη πλήρη νομική ασυλία.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου δεν έχει ακόμη λάβει την παραίτηση του αρχηγού του κράτους. Πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο είπε πως θα τη στείλει «το βράδυ».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ