Ο ρωσικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, όταν η εισβολή στην Ουκρανία οδήγησε σε κυρώσεις που διέκοψαν τις εισαγωγές και προκάλεσαν ελλείψεις, ενώ η βαθύτερη οικονομική συρρίκνωση και τα κέρδη του ρωσικού νομίσματος περιόρισαν τις τιμές, γράφει το Bloomberg.
Οι τιμές καταναλωτή κατέγραψαν ετήσια αύξηση 15,9% τον Ιούνιο από 17,1% τον Μάιο, σημειώνοντας χαμηλό τετραμήνου σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία την Παρασκευή.
Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό έχουν αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στις εισροές πετροδολαρίων που ενισχύουν ένα ιστορικό ράλι του ρωσικού νομίσματος, το οποίο παραμένει θωρακισμένο και λόγω των capital controls. Τις τιμές συγκράτησε και η κατάρρευση των καταναλωτικών δαπανών κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά την περίοδο κορύφωσης της πανδημίας.
Με την υποχώρηση του πληθωρισμού, η κεντρική τράπεζα με τέσσερις κινήσεις μείωσε τα επιτόκια στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την εισβολή. Τον περασμένο μήνα αναθεώρησε προς τα κάτω το βασικό της σενάριο για τον πληθωρισμό και τώρα προβλέπει 14%-17% μέχρι το τέλος του 2022.
Αξιωματούχοι υποστήριξαν επίσης μια προοπτική βαθύτερης νομισματικής χαλάρωσης για τους επόμενους μήνες. Σε δύο εβδομάδες συνέρχεται η κεντρική τράπεζα για να αναθεωρήσει τα επιτόκια.
Οι κίνδυνοι όμως υπάρχουν ακόμα, γράφει το Bloomberg. Περαιτέρω διαταραχές στην προμήθεια αγαθών είναι πιθανές, καθώς οι εταιρείες μειώνουν τα αποθέματά τους και αναζητούν νέες διαδρομές για παραδόσεις από το εξωτερικό. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους συζητούν επίσης τρόπους να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο.
Ορισμένοι κορυφαίοι Ρώσοι αξιωματούχοι, εν τω μεταξύ, έχουν εγείρει ζήτημα παρέμβασης στην αγορά συναλλάγματος ούτως ώστε να αποδυναμωθεί το ρούβλι.
Το ρωσικό νόμισμα είχε την καλύτερη απόδοση παγκοσμίως έναντι του δολαρίου τον Ιούνιο, με άνοδο άνω του 15%.
Ενώ η οικονομία συρρικνώθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Μάιο, αναλυτές μεγάλων τραπεζών αναμένουν τώρα ότι η παραγωγή δεν θα μειωθεί πάνω από 3,5% φέτος. Η ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, που θα μπορούσε να πυροδοτηθεί από μια σταδιακή αποκατάσταση των εισαγωγών, ίσως αναδειχθεί παράγοντας αναζωογόνησης του πληθωρισμού, δηλώνουν.